Dodjelom nagrada završen 4. AJB DOC Film Festival

FOTO: Zenicainfo.ba

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu završen je Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

 

Publika 4. AJB DOC Film Festivala, koji je održan od 10. do 14. septembra u Sarajevu i online, imala je priliku gledati 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije prikazana u četiri selekcije: Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc.

 

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo zahvalio je publici na interesu za projekcije na ovogodišnjem festivalu.

Zahvalni smo i veoma nam je drago što smo uspjeli vratiti publiku u kina. Autori su također bili prezadovoljni zbog ponovne interakcije s publikom, a svi gosti festivala imali su pozitivne reakcije“, rekao je Fočo.

 

Posebno je zahvalio čelnicima Al Jazeera Documentaryja na podršci koja je, kako je istakao, prisutna od početka.

Jako nam je drago što ulazimo u novi period razvoja kako Festivala, tako i dokumentarnog filma. Pozitivne reakcije publike i platforma AJD Industry @ AJB DOC koju pokrećemo naredne godine znak je da idemo ka boljoj budućnosti“, poručio je Fočo, izrazivši sreću zbog toga što je AJB DOC postao simbol dokumentarnog filma u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Tročlani međunarodni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odlučivao je o najboljem filmu u Takmičarskoj selekciji i AJB DOC Main Award dodijelio hrvatskom autoru Damiru Markovini za film Čekaj me.

Zbog nježnog, dirljivog, zrelog, ali duhovitog prikaza karaktera, porodičnih odnosa i starenja te sposobnosti da nadiđe sve rasne i etničke barijere, žiri AJB DOC-a dodjeljuje Glavnu nagradu filmu Čekaj me Damira Markovine“, naveli su članovi žirija u obrazloženju odluke.

 

Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu Braća autora Francesca Montagnera.

Zbog fascinantnog uvida u odrastanje u naizgled pastoralnom okruženju te uravnoteženog pristupa u bavljenju pitanjem patrijarhata, žiri sa zadovljstvom dodjeljuje Specijalno priznanje filmu Braća Francesca Montagnera“, naveo je žiri.

 

Indijski dvojac Rintu Thomas i Sushmit Gosh je za ostvarenje “Iskovane u vatri”, koje donosi nevjerovatnu priču o ženama iz kaste Dalit koje su se u najokrutnijim društvenim okolnostima novinarstvom uspjele izdići iznad klasa i kasti, osvojilo nagradu Programskog žirija Al Jazeere Balkans.

 

Opremljene samo pametnim telefonima i hrabrošću, neustrašive novinarke indijske ženske informativne mreže Khabar Lahariye istražuju nesposobnost policije, slušaju i stoje uz žrtve kastnog i rodnog nasilja i suprotstavljaju se nepravdi i političkom zastrašivanju. Iako je riječ o lokalnoj indijskoj temi, film šalje univerzalnu poruku koja ima snagu inspirisati cijelu novinarsku zajednicu i svakog od nas – inspirišući nas da svijet pokušamo učiniti boljim i pravednijim“, obrazložio je Programski žiri Al Jazeere Balkans odluku.

 

Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi svih filmova prikazanih u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Nakon ceremonije dodjele nagrada čast da zatvori AJB DOC pripala je ostvarenju Slike iz života bh. filma Mustafe Mustafića, koji je, prije svega, podsjećanje na autore koji više nisu među nama, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bosanskohercegovačkog filma. Ovim filmom Mustafić nas podsjeća kako je nastala jedna od najuspješnijih filmskih industrija u ovom dijelu svijeta.

 

Uz projekcije, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, održan je trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” pod vodstvom Pulitzerom nagrađenog fotoreportera Damira Šagolja. Također je upriličeno predavanje za novinare Al Jazeerinog reportera iz Gaze Safwata al-Kahlouta o temi “Gaza: Prošlost, sadašnjost i budućnost”.

Ovogodišnji AJB DOC Film Festival održan je uz pokroviteljstvo BH Telecoma, a trening u partnerstvu sa Samsungom.