Večeras otvaranje izložbe plakata i predstava Narodnog pozorišta Sarajevo na Festivalu bh. drame

FOTO: FB-Bosansko narodno pozorište Zenica

Večeras će biti upriličen bogat tamičarski i prateći program u okviru drugog dana 20. Festivala bosanskohercegovačke drame u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

U 17 sati bit će upriličena promocija novih izdanja Sterijinog pozorja. O novim izdanjima će govoriti direktor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović, a razgovor vodi Enes Salković. Program će biti dostupan putem Youtube kanala BNP Zenica.

U 19 sati u okviru pratećeg programa će biti upriličeno otvorenje izložbe “Dvadeset plakata za dvadeset Festivala bh. drame”. O izložbi će govoriti direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i direktor Festivala Miroljub Mijatović, dramaturg i predsjednik organizacionog odbora festivala Hasan Džafić i dizajner Zlatan Alispahić.

U 19:30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru takmičarskog programa će biti izvedena predstava “To nikad nigdje nije bilo” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava je nastala po motivima romana “Istorija bolesti” Tvrtka Kulenovića, u režiji Dine Mustafića. Adaptaciju teksta i dramatizaciju potpisuje Darko Lukić.

Darko Lukić je o predstavi izjavio: “‘To nikad nigdje nije bilo’. Taj izraz često čujemo i izgovorimo u neviđeno teškim i bezizlaznim situacijama. Kad se užasnemo svijetom i događajima, kad stvarnost zaskoči preko svega što smo ikad igdje mogli očekivati i u najgorim noćnim morama zamišljati. To je zapanjenost razumnog čovjeka pred nečim što nadilazi sva razumna objašnjenja. Pred onim što ostavlja nijemim i bespomoćnim uza sve pročitane knjige i sve granice mašte pisaca. To je nešto što Tvrtko Kulenović, u trenutku dok je ispisivao tu rečenicu, nije našao ni u Dantea, ni u Bulgakova, ni u svim bibliotekama koje je pročitao. Nikad. Nigdje.”

Sutra, 14. septembra u 19:30 sati u okviru takmičarskog programa publika će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica imati priliku pogledati predstavu “Kreketanje”, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, prema tekstu Almira Bašovića i u režiji Aleša Kurta.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko- epidemiološkim mjerama.

klix.ba