26 C
Zenica
Utorak, 21 Maja, 2024
Naslovnica Aktuelno Oduzeta roba propada u skladištima UIO zbog dugotrajnih sudskih postupaka

Oduzeta roba propada u skladištima UIO zbog dugotrajnih sudskih postupaka

FOTO: akta.ba

U prvih sedam mjeseci ove godine, Uprava za neizravno oporezivanje BiH oduzela je robe u vrijednosti od osam i po milijuna maraka. Riječ je raznoj robi koja se nelegalno bez plaćanja uvoznih dažbina pokušala uvesti u našu zemlju. Kako dugo traju sudski postupci u vezi s oduzetom robom, dosta je propadne u skladištima Uprave za neizravno oporezivanje, veliki dio uništi, a samo nešto od toga proda na javnim licitacijama. Nijedna odluka nije bila o donaciji.

Svake godine UIO BiH zbog nekog od carinskih prekršaja godišnje oduzme robe uz vrijednosti više miliona maraka. Samo je u prvih 7 mjeseci ove godine oduzeto robe u vrijednosti od 8 i po miliona maraka. Iako je najviše akcizne robe, poput duvana i duvanskih proizvoda, u skladištima UIO nalaze se automobili, tehnička i tekstilna roba.

Ono što smo mogli vidjeti je da samo ispred banjalučkog skladišta uprave za UiO oduzeti automobili već godinama propadaju čekajući sudske odluke. Propada i roba unutar skladišta, kao što su odjeća i obuća. Ono što se na kraju i proda, završava na računima UIO kao i svi ostali prihodi od indirektnih poreza.

Istovremeno, socijalne potrebe građana na rubu siromaštva su takve da, prema mišljenju humanitarnih organizacija, dio robe iz skladišta treba donirati.

UIO oduzetu robu ne može samoinicijativno donirati,već sa robom postupa u skladu sa sudskim odlukama. Da bi se roba mogla donirati neophodna je eventualno Odluka ssavjeta ministara BiH o donaciji. Do sada nije bilo nijedne takve odluke.

Hide picture