KUD “Željezara” Zenica: Održana 19. smotra folklora

FOTO: Zenicainfo.ba

U Zenici je u subotu, 11.09.2021., održana 19. smotra folklora u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Željezara” Zenica. Prije početka smotre, uz obilazak grada sa turističkim vodičem Afanom Abazovićem, oko 200 učesnika smotre je imalo priliku da upozna grad Zenicu kroz sve značajne kulturne i historijske spomenike i lokacije grada. Zbog epidemioločkih mjera, smotra je bila zatvorena za javnost. Uz saradnju sa Radio-televizijom Zenica je obezbijeđen snimak smotre, koji će se emitovati u programu Radio-televizije Zenica.

Program smotre je otvorila rock grupa „Gruveri“ koja djeluje u sastavu Kulturno-umjetničkog društva. Ostatak programa su upotpunili učesnici pet kulturno-umjetničkih društava kroz igre, pjesme, nošnje ali i običaje Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom se zahvaljujem svim učesnicima smotre, ali i našim sponzorima bez kojih ova smotra ne bi bila ni organizovana“, kazao je Adel Sinanović, predsjednik KUD-a “Željezara” Zenica.

Bosna i Hercegovina je zajednica svih naroda, tradicija i kultura i takva raznolikost predstavlja pravo bogatstvo koje vrijedi i koje se treba pokazati svijetu. To nastoje uraditi članovi mnogobrojnih kulturno-umjetničkih društava. Naša zemlja nije u opasnosti da se u njoj zaboravi tradicija, kultura i identitet naroda dok god ima ovoliko mladih ljudi koji se o tome brinu.

Kao društvo smo ponosni što čuvamo naslijeđe sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine kroz folklorne igre i običaje, sa odgovarajućim originalnim nošnjama i njihovim obilježjima. Trenutno društvo broji preko 200 aktivnih članova, različitih etničkih i vjerskih pripadnosti, raspoređenih u folklorni ansambl, tamburaški orkestar, narodni orkestar, rock sastav Gruveri, te pop-rock bend Etno trans„, naglasio je predsjednik Sinanović.