14.8 C
Zenica
Utorak, 24 Maja, 2022
Naslovnica Aktuelno Jesen u BiH slična ili malo toplija u odnosu na prošlu godinu

Jesen u BiH slična ili malo toplija u odnosu na prošlu godinu

FOTO: Herbalis

Jesen 2021. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija, pokazuje sezonska prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bosne i Hercegovine.

Iz FHMZ-a BiH navode da i pored toga što se tokom jeseni očekuju veće srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih. Mraz je izvjestan u centralnim područjima BiH.

Dodaje se da se u periodu od 1. septembra do 30. novembra, na prostoru Bosne i Hercegovine, očekuje veća srednja temperatura zraka u poređenju sa prosječnom temperaturom za period 1981. – 2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru. U novembru pomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, to jest prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura novembra. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura do 25 stepeni Celzijusovih) u Bosni tokom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozira se do 32 topla dana.

Na duži vremenski period prognoza količina padavina u odnosu na prognozu temperatura zraka je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padavina moraju uzeti sa više opreza, navode iz FHMZ-a BiH.

Tokom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padavina trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981. – 2010. godine. Raspored padavina tokom jeseni biće neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovini novembra. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (do 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Iako se prognozira manja količina padavina tokom jeseni 2021. godine, moguća su kraća razdoblja sa intenzivnijim padavinama.

Za izradu dugoročne prognoze vremena korišteni su produkti Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izgledi vremena za jugoistočnu Evropu (SEECOF) i izgledi vremena za Mediteran (MEDCOF), kao i produkti drugih centara za dugoročnu prognozu.

bhrt.ba