Poboljšanje energetske efikasnosti za novih 16 stambenih zgrada

FOTO: zenica.ba

U užem gradskom području u toku je realizacija aktivnosti u sklopu Javnog poziva etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada. Prema posljednjem javnom pozivu, Grad Zenica obezbijedio je 333.021,16 KM za realizaciju 16 ugovora o sufinansiranju izrade termo-izolacione fasade-utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča.

Cilj projekta je pružanje sistemske pomoći građanima Zenice u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, kao i uklanjanje opasnog azbestnog otpada. Gradska uprava nastoji i na ovaj način doprinijeti ljepšem izgledu grada, a prevashodna želja je da se utopljavanjem stambenih objekata omogući manja potrošnja energenata, manja emisija štetnih plinova i postigne poboljšanje kvaliteta zraka.

Prije četiri godine među prvim gradovima u BiH uveli ovaj projekat kao jedan od koraka ka smanjivanju emisije štetnih gasova na području Zenice, u to vrijeme novog člana zelenih gradova Evrope. Voljeli bi da se još više etažnih vlasnika objekata kolektivnog stanovanja prijavljuje za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava ali zbog cjelokupne situacije u društvu, očito je da građani imaju druge prioritete što je i razumljivo“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U prethodne četiri godine završeni su radovi na izradi termo – izolacione fasade na 16 objekata u centru grada, te radovi na zamjeni krovova izrađenih od azbestnih ploča na 33 objekta, za što je utrošeno oko 800.000,00 KM.

Odabrani izvođači radova uvedeni su u poslove na objektima: dr Mehmeda Spahe br. 18, 18A i 18B, Fakultetska br. 10, Čurukovića put br. 1, dr. Abdulaziza Aska Borića br. 32A, 32B i 32 C,
Odmut br. 3A i 3B i Crkvice br. 1A, 1B i 1C.