Mario Šantić: Finalista svjetskog HIPPO takmičenja

FOTO: Zenicainfo.ba

Mario Šantić, dječak od 16 godina, koji pohađa  Opću gimnaziju Katolički školski centar “Sv. Pavao” u Zenici ostvario je plasman u finale na međunarodnom HIPPO takmičenju iz engleskog jezika sa 71 bodom, sa dva boda manje od prvorangirane. Od 48.125 učesnika iz 42 države Šantić je uspio plasirati se u veliko finale koje se održava u Riminiju, Italiji.

U pitanju je deveto Internacionalno takmičenje koje realizuje Globalna Hippo organizacija osnovana 2012. godine koja ima za cilj da promoviše važnosti engleskog jezika i okuplja djecu iz različitih krajeva svijeta.

Trebao bih krenuti sa mentorom Daliborom Zovom 15. septembra iz Zenice za Beograd, a potom stići u Riminiju, gdje nam je plaćen smještaj “, ističe Mario Šantić, jedan od učesnika na HIPPO takmičenju.

Naš sugrađanin se od malih nogu bavio internetom i čitanjem članaka na engleskom jeziku što je uveliko doprinijelo da unaprijedi i proširi svoje znanje iz engleskog jezika.

Zahvaljujem se nastavnicima engleskog jezika koji su me naučili gramatici, a konstantnim čitanjem knjiga naučio sam pravilno izgovarati strane riječi. Poznavanje engleskog jezika u današnjem vremenu je neophodno, jer dolazi era digitalnog doba, a i do informacija se brže dolazi ukoliko poznajemo jezik koji je dominantan i s kojim se puno može naučiti“, dodaje Mario.

Ukoliko Šantić prođe finale takmičenja, ići će na super finale koje će biti održano u gradu Jesolo gdje će novčano biti nagrađena tri najbolja takmičara.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice je za ovog učenika upriličio prijem i prigodno ga nagradio, a mi mu želimo sretan put i pobjedu. (B. M.)