Počela nastava u Zeničko-dobojskom kantonu

FOTO: Zenicainfo.ba

Počela je nova 2021/2022 školska godina u svim  osnovnim i srednjim školama ZDK. Prema odluci resornog ministarstva nastava za oko 40.000 osnovaca i srednjoškolaca, kao i oko 5.000 prosvjetnih radnika, organizirat će se na klasičan način.

Prema riječima Amele Numanović, direktorice OŠ „Mak Dizdar“ prate upute Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, kao i Federalnog kriznog štaba o poštivanju epidemioloških mjera. Učenici do petog razreda nisu obavezni nositi maske, dok su učenici starijih razreda obavezni nositi maske tokom nastave.

U OŠ “Mak Dizdar” u Zenici upisano je ove godine 4 odjeljenja prvačića, njih 82 i to je za jedno manje nego prethodne godine. Oni su zajedno s novim školskim kolegama do petog razreda odvojeni, nastavu pohađaju u zgradi male škole.

Većinom su epidemiološke mjere zadržane kao i prošle školske godine, s tim da više nije potrebno raditi za epidemiološki listić i nastavnici ne moraju izrađivati listu kontkata. Dezinfekcija ruku svih učenika i dalje je obavezna prilikom ulaska u školsku zgradu, a za učenike nižih razreda preporučeno je umjesto dezinfekcije pranja ruku,“ kazala nam je Amela Numanović, direktorica OŠ „Mak Dizdar“ u Zenici.

Nema, međutim ove školske godine, kabinetske nastave, na veliki odmor učenici i učenice neće izlaziti već će jedno od njih izlaziti po užinu, maske za niže razrede nisu obavezne, eventualno donji viziri, dok stariji razredi obavezno moraju nositi maske. Školske klupe su za mlađe učenike postavljene cik-cak. Sve su to preporuke federalnog Kriznog štaba i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, dodaje direktorica Numanović.  Nadzornici Pedagoškog zavoda danas su obišli sve škole kako bi se uvjerili u poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Izazov nam je svakako i ova školska – pandemijska godina, prošle nismo imali nikakvih problema i nadam se da će tako biti i ove“, izjavila je za naš portal Zdenka Ćosović, profesorica razredne nastave – učiteljica Ia odjeljenja.

Majka Lamije Rujović smatra da djecu ne treba držati pod staklenim zvonom, jer im i roditelji koji su zaposleni mogu donijeti virus. Ona međutim ima važniji problem u ovoj školskoj godini, dok prvačići shodno njihovom uzrastu školu gledaju na svoj način.

Moja kćerka je dijete s poteškoćama u razvoju i pošto je u tom odjeljenju još dvoje djece s poteškoćama, nadamo se još jednom asistentu u nastavi. Koliko znam direktorica je poslala zahjtev za dopunom tog i kadra i ja se iskreno nadam da će u Ministarstvu udovoljiti tom zahtjevu“, kaže Sedina Rujović.

Lamija Rujović i Lejla Huskić su danas započele svoje osnovno obrazovanje. Kazale su nam da se nadaju da će upoznati nove drugare u školi, da će se lijepo igrati s njima, te crtati i učiti pjesmice.

Prema riječima njihove učiteljice Zdenke Ćosović kroz igru se mnogo stvari nauči. U prvom razredu je nastava i prilagođena igri, a važno je da oni osnovne stvari usvoje.

Učenici starijih razreda, kao i njihovi nastavnici ne kriju danas oduševljenje što su vraćeni u učionice, mada je i ova pandemijska godina u školama izazov. Inače za 30 učenika više je u ovoj školskoj godini u školi “Mak Dizdar” pretpostavljaju zbog toga što su uveli produženi boravak, pa ih je ukupno 803-je. Neka im je uspješna i zdravstveno bezbjedna cijela školska godina. (A. Huskić)

FOTO: Zenicainfo.ba