Penzioneri traže vanredno povećanje penzija i Izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO

FOTO: Zenicainfo.ba

“Tražimo vanredno povećanje penzija i Izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO, glavni su zahtjevi i zaključci jučerašnje sjednice Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH”, potvrdio nam je Mustafa Trakić, član pomenutog Upravnog odbora.

“Jučer od Vlade Federacije BiH saznali smo da je neformalna grupa uputila zahtjev predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije da se u Izmjene i dopune federalnog Zakona o PIO/MIO ugradi povećanje starta penzija za 48 posto budućim penzionerima oružanih snaga, zbog čega smo zaključili da ako se to uradi mi tražimo da se povećaju penzije svim ostalim penzionerima ravnopravno”, ističe Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, dodajući da o svom zahtjevu namjeravaju upoznati predsjedavajuće Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, zbog čega su od njih zatražili hitan prijem.

“Mi nismo protiv budućih penzionera oružanih snaga, ali povećanjem za traženi procenat njihova penzija, čiji je sadašnji prosjek 760 KM, bila bi veća za 11,5 posto u odnosu na njihovu sadašnju platu, čime bi bili u povoljnijem položaju u odnosu na ostale penzionere, među kojima je sada i 28.000 bivših boraca sa penzijama od 382 KM”, pojašnjava Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH. (V. J.)