FOTO / NAKON USPJEŠNE AKCIJE: Izazov je sačuvati čistu Zenicu

FOTO: Facebook stranica Rijeke Bosne i Hercegovine „Budi promjena“

Oko 850 volontera prikupilo je 35 tona smeća tokom velike akcije čišćenja „Očistimo Zenicu za jedan dan“, koja je održana u subotu.

“Više smo nego ponosni na ovu akciju, a veći će nam biti izazov da sačuvamo Zenicu čistom i apelujem na sve građane da budu savjesni i odgovorni prema svojoj okolini”, kazao je Safet Kubat, aktivista i vođa grupe Rijeke Bosne i Hercegovine „Budi promjena“.

Safet Kubat

Akcija je održana na devet lokacija, a čistile su se ulice, parkovi, obale rijeke i potoci, a pored brojnih građana akciji su se odazvale i prijateljske organizacije.

“Sportsko-rekreativni klub ‘Bosna’ učestvovao je sa dva čamca i cilj je bio očistiti korito rijeke Bosne odnosno ona mjesta koja se ne mogu očistiti sa obale. Naša ekipa očistila je dio od Bojinog Vira do Kamberovića Polja, a iz rijeke smo izvlačili plastiku, dušeke, gume itd., te smo na taj način dali svoj doprinos ovoj jako značajnoj akciji za naš grad”, kazao je Ekrem Tuka, predsjednik SRK „Bosna“.

Ekrem Tuka

“Ovakve akcije napravljene su da pošalju poruku građanima da ne razbacuju smeće i da grad može biti ljepše i urednije mjesto za život. Neki nažalost nisu razumjeli tu poruku, pa misle da postoje oni koji će čistiti dok drugi razbacuju, ali vrlo je važno da širimo ovu pozitivnu priču i da savjesni građani svoje običaje i navike šire na one koji nisu savjesni”, kazao je profesor Samir Lemeš, jedan od učesnika akcije.

Samir Lemeš

Akciju „Očistimo Zenicu za jedan dan“ podržala je Služba za ekologiju i komunalne poslove Grada, a pokrovitelj akcije bila je i – platforma. (B. D.)