Nova školska godina pred vratima, model nastave u FBiH neizvjestan

Foto: Nejro A.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo bi da počne 1. ili 6. septembra. Kako će se odvijati proces nastave biće poznato kada kantonalni krizni štabovi donesu odluku. Trenutna epidemiološka situacija diktiraće hoće li učenici u klupe ili će nastavu pratiti od kuće.

Za nastavnicu Suzanu Ostojić zbunjujuće je to što je početak nove školske godine pred vratima, a još nije poznato po kojem modelu će predavati. Protekla školska godina po kombinovanom i onlajn modelu, kaže, bila je komplikovana i naporna za nastavnike, djecu, ali i za roditelje.

“Sve je ovisilo o ličnom zalaganju, kako nastavnika, tako i djece i roditelja. Mogli smo održati ‘kvalitetnu’ nastavu u onolikoj mjeri koliko smo se zalagali za to. Nismo spremni, jer ne znamo šta da očekujemo”, kaže Suzana Ostojić, nastavnica Engleskog jezika u OŠ “Lipnica” Tuzla.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona počinje 1. septembra. Konačnu odluku o modelu nastave u toku naredne sedmice trebalo bi da donese kantonalni Krizni štab, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

“Mi priželjkujemo da se nastava vrati u normalu, da se učenici vrate u učionice, 45-ominutni čas, ali opet ćemo mi morati sačekati smjernice koje će nam dati kantonalni i federalni Krizni štab”, ističe Elvis Baraković, ministar obrazovanja TK.

Od prvog septembra nastava počinje i u Kantonu Sarajevo. U ostalim kantonalnim nadležnim ministarstvima rekli su nam da čekaju odgovore kriznih štabova. Zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, kažu da bi od 1. ili 6. septembra učenici mogli u školske klupe.

“Pitanje organizovanja škola biće limitirano brojem oboljelih koje ćemo imati u ZDK. Ovoga momenta ne postoji nikakva prepreka da škole krenu normalno sa radom”, kaže Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH kažu da će, ako se bude tražilo mišljenje i stav Sindikata, podržati vraćanje učenika i nastavnika u školske prostorije.

“Najefikasniji način nastave jeste tradicionalni, gdje su učenici u škoskim klupama, nastavnici ispred njih i rade zajedno i to je nešto što svaki nastavnik i svaki učenik i roditelj priželjkuje i to je naš stav”, naglašava Selvedin Šatorović iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH .

Prema podacima kojima raspolaže Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, oko 30 odsto nastavnog kadra je vakcinisano. U tome prednjače Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton. Iz Sindikata žale što, zbog kašnjenja u isporukama vakcina, do početka nove školske godine nije vakcinisano više nastavnog kadra.

 

bhrt.ba