KUPUJMO I PODRŽIMO DOMAĆE: Paradajz u Perinom Hanu teži kilogram i 385 grama

Porodica Konjić iz Perinog Hana i ove godine uzgojila je paradajz koji teži više od kilogram. Najteži, ove godine bio je kilogram i 385 grama.

“Uzgajamo sve organsko i domaće bez bilo kakve hemije, koristimo stajsko đubrivo, a radimo i rasad paradajza. Ovo uzgajamo prvenstveno zbog sebe, a kada smo stekli uslove za višak onda smo počeli i prodavati”, priča nam Edina Konjić, vlasnica porodičnog obrta „Eko etna“ iz Zenice.

Tri godine su njihov rad aktivno pratili iz Udruženja organskih proizvođača BiH, a sada im već četiri godine izdaju certifikat koji je dokaz da je svo njihovo voće i povrće kao i bilje organski uzgojeno.

“Bila sam godinama na birou, a organski smo se hranili i u tome sam vidjela priliku za zaradom. Sada imamo stalne kupce, a svakodnevno nam dolaze i novi jer ljudi prepoznaju kvalitet”, govori naša sagovornica.

Ova porodica je proizvođač začinskog i ljekovitog bilja, organskog voća i povrća kao i njihovih prerađevina, a na tržištu su već godinama prepoznati kao kvalitetan i provjeren domaći proizvođač.

“Kada je vrijeme berbe i sadnje, mi smo u porodici svi angažovani i ravnopravno radimo. Toliko u našoj prirodi ostane neobranog bilja koje nije tretirano hemijom, a s druge strane imamo dosta nezaposlenih i to posebno omladine. Berbom bilja bi mogli pristojno zaraditi”, poručila je na kraju Edina Konjić, vlasnica porodičnog obrta „Eko etna“ iz Zenice. (B. D.)