Klub “Baton” za svoje korisnike pokrenuo nekoliko starih-novih projekata

Pandemija koronavirusa zaustavila je mnoge procese i onemogućila određenim kategorijama zadovoljavanje njihovih potreba. Desilo se to i sa zeničkim ratnim vojnim invalidima koji su prakticirali rekreativne aktivnosti u cilju resocijalizacije godinama unazad.

Ovo ljeto Klub “Baton” pokrenuo je nekoliko starih-novih projekata u svrhu što kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena svih stradalnika rata, posebno ratnih vojnih invalida nakon popuštanja epidemioloških mjera uzrokovanih prethodnim valom pandemije.

Prije svega vratili su mogućnost ratnim vojnim invalidima da se za jednu konvertibilnu marku kupaju cjelodnevno na gradskim bazenima u Crkvicama.

„Ostalo refundira ‘Baton'“, ističe Amir Ismić, predsjednik Kluba paraolimpijskih sportova Batona Zenica.

Više od 420 posjeta RVI u sedmici krajem jula i početkom augusta na bazenima u ‘Batonu’ smatraju vrlo zadovoljavajućim. Za sve one koji imaju afinitete prema modelarstvu otvorena je mogućnost za učlanjenje u Aero klub ‘Zenica’ ili prema šahu za učlanjenje u šahovski klub. Za šah se do sada prijavilo svega 50 RVI, ali u Batonu i to smatraju uspjehom – jer cilj je resocijalizacija ove kategorije društva i svih drugih stradalnika rata, makar se radilo o jednom ili nekoliko tih ljudi.

„Svi oni koji se sjećaju rata na bilo koji način, makar u to vrijeme da su bili mala djeca, nose posljedice ratnih dešavanja. Zbog toga bi zaista trebalo da na raspolaganju imamo više novčanih sredstava, pa tako i projekata koji će pomoći u prevazilaženju ratnih trauma“, riječi su Ismića.

Također je ovo ljeto u organizaciji Baton kluba otvorena mogućnost raftinga u saradnji sa SRK Bosna, a planirana su i putovanja s kojima, kaže Ismić u Batonu imaju najviše iskustva. Na put kreću s dva autobusa, kao što planiraju i u okviru novog projekta posjeta starim džamijama u Sarajevu, Travniku, Banjoj Luci, Konjicu. Sve to realizuju bez obzira na šest odbijenica za finansiranje pomentuih projekata. Kažu gdje ima volje ima i rezultata.

„Mi u Batonu radimo po principu volonterizma. Niko u Batonu ne prima plaću za svoj rad, što nam omogućava da ta sredstva preusmjerimo na projekte. Značajna sredstva smo dobili od Grada Zenica, te određena i na drugim, manjim konkursima, tako da nas šest odbijenica nije pokolebalo da radimo što bolje možemo i kao podrška stradalnicima rata“, dodaje Amir Ismić.

On podsjeća članove Batona da i dalje vrijede ugovori sa Gradskom bibliotekom i BNP-om za njihove usluge, te napominje da su, kao i uvijek, otvoreni za nove projekte shodno afinitetima članova kluba – ratnih vojnih invalida Zenice. (A. Huskić)