Omladinsko udruženje “Reaktiv” obilježilo 12. august, Međunarodni dan mladih

Omladinsko udruženje “Reaktiv” danas je posebnim performansom u zeničkom Gradskom parku obilježilo 12. august, Međunarodni dan mladih.

Riječ je o programu nazvanom „Culture Jam Session“ u okviru kojeg su mladi iskazali svoj umjetnički izražaj na četiri mini bine kroz muziku, slikanje, stand-up, fotografiju i ostale oblike umjetnosti.

“Cilj nam je ukazati da se javni prostori mogu bolje i kvalitetnije iskoristiti za kulturna dešavanja i kvalitetno provođenje vremena mladih, ali i ostalih sugrađana, a uz ovo želimo i animirati vlasti da se uključe u uređenje javnih površina kako bi se one adekvatnije koristile, jer mladi bi više i bolje koristili javne površine da su one adekvatno opremljene za naše potrebe”, navodi Aldin Alić, direktor zeničkog Omladinskog udruženja “Reaktiv”, napominjući da su upravo današnjim perfonsom htjeli pokazati kako bi jedna omladinska kulturna zona trebala izgledati.

“Zato će naša inicijativa ubuduće ići i prema lokalnoj i kantonalnoj vlasti da formiramo nekoliko ovakvih kulturnih zona u Zenici i na taj način da damo podršku mladim ljudima, koji imaju potrebu za kulturnim i umjetničkim izražajem, a da pri tome ne osjećaju bilo kakvu stigmu ili osuđivanje od strane javnosti”, ističu u Omladinskom udruženju “Reaktiv”. (V. J.)