Nastavlja se period ekstremnih temperatura, ljekari pozivaju građane na oprez

Ekstremno visoke temperature traju već danima u Bosni i Hercegovini. Meteorolozi ali i ljekari stalno upozoravaju i pozivaju građane na oprez, a posebno u najtoplijem dijelu dana.

Već danima živa na termometru pokazuje blizu 40 stepeni a uključeni su i narandžasti meteoalarmi kao upozorenje, posebno građanima da se, ukoliko ne moraju, ne kreću u najtoplijem dijelu dana. U ovim vrućim danima i na ovako visokim temperaturama teško se rashladiti ali našim građanima, barem onim koje smo danas sreli, to polazi za rukom. – Ne izlazimo ako baš ne moramo u najtoplijem dijelu dana, zamračimo sve, a uglavnom se rashlađujemo u jutarnjim i večernjim satima kada je malo hladnije, složna je većina građana. Danas je uključen žuti meteoalarm koji označava potencijalno opasno vrijeme. Prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali se savjetuje oprez.

I u narednim danima meteorolozi najavljuju visoke temperature. Ljekari upozoravaju da se izbjegava kretanje u najtoplijem dijelu dana, pazi na adekvatan unos vode, jede laganija hrana, a zaštita od sunca je obavezna. (B.D.)