Velika suša uzrokovala nesagledive posljedice u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH

Vruće ovogodišnje ljeto, gotovo bez ikakvih padavina, te visoke temperature, koje stižu i do 40 stepeni Celzijusa, uzrokovale su veliku sušu, te ostavljaju nesagledive posljedice u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH ukazuje da je stanje u poljoprivredi već sada katastrofalno, a meteorolozi najavljuju da će vrućine potrajati i cijeli august. Konkretne procjene o nastalim štetama bit će poznate na kraju sezone, ali već su evidentne na brojnim poljoprivrednim kulturama i na zeničkom prostoru, potvrđuje i Omer Ogramić, poljoprivrednik iz Čajdraša.

“Prinosi svih poljoprivrednih kultura sijanih vani, umnogome su smanjeni, a neki su i potpuno uništeni, pa tako trenutno kod nas niko nema ni mahune, ni graha, sve je izgorilo na vrućini, kukuruza slabo ima, pa neće biti ni silaže, dok se posljedice, ukoliko nema navodnjavanja, itekako vide i na ostalim žitaricama, povrću, ali i voću”, navodi Ogramić, napominjući da je slična situacija i u plasteničkoj proizvodnji ukoliko nema dovoljno navodnjavanja, jer se temperature u plastenicima penju i do 50 stepeni Celzijusovih.

Slabi prinosi u poljoprivredi najvjerovatnije uzrokovat će i nova poskupljenja.

“Zbog lošeg prinosa, a i kvaliteta kukuruza cijene stočne hrane, koja je i proljetos drastično poskupjela, bit će još više, a sve zajedno odrazit će se i na dalja poskupljenja, kako poljoprivrednih prozvoda, tako i njihovih prerađevina, dok poljoprivrednici neće moći finansijski pokriti ni troškove onoga što su posijali”, kaže Omer Ogramić, poljoprivrednik iz zeničkog naselja Čajdraš.

Usijeve na svom imanju od oko 40 duluma, kako kaže naš sagovornik, zalijeva vodom sa prirodnog izvora sistemom kap po kap, ali je i to nesigurno koliko će potrajati, jer je količina vode i u prirodnim izvorima, zbog sušnog perioda, već sada smanjena za oko 70 procenata. (V. J.)