FOTO: Na spomen-obilježju na Smetovima obilježen Dana ustanka naroda i narodnosti BiH

FOTO: Zenicainfo.ba

Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu i Dan antifašizma, obilježen je danas na spomen-obilježju na Smetovima. Prije 80 godina na današnji dan podignut je ustanak naroda i narodnosti BiH. 

“Ustanak je značio oružani otpor okupatoru, ali i domaćim neprijateljima. Svijest o podizanju ustanka podrazumijevalo je oslobođenje i bolji život u zajedništvu”, navodi Sretko Radišić, potpredsjednik UABNOAR-a ZDK.

“Ovaj ustanak, kako navodi naš sagovornik, se odnosio na život u Bosni i Hercegovini, gdje je njen narod živio u vjekovnom ropstvu. U ovih 80 godina, otkada se čuo pucanj prve ustanačke puške, okupljali smo se da obilježimo Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, odavali počast rodoljubima, patriotima koji su za ovu zemlju dali ono najdragocijenije, a to su njihovi životi”, ističe Radišić.

Treba istaći da danas na obilježavanju Dana ustanka nisu zaboravljene vojne i civilne žrtve koje su nastradale tokom agresije od 1992. do 1995. godine. Danas su za učesnike Narodnooslobodilačkog rata položili cvijeće na spomen-obilježja predstavnici grada Zenice, političkih stranka, te udruženja građana. (A. S.)