Protest grupe bivših radnika RMU Zenica zbog nemogućnosti ostvarivanja prava na penziju

Grupa penzionisanih, bivših radnika Rudnika mrkog uglja Zenica, okupila se jutros u Domu rudara u znak protesta zbog nemogućnosti ostvarivanja prava na penziju.

Više mjeseci traje njihova borba da ostvare penziju nakon što su u avgustu prošle godine dobili rješenja o penzionisanju.

Radi se o ukupno oko 60 bivših radnika Rudnika Zenica od kojih su za 32 sudskim presudama uplaćena sredstva po osnovu doprinosa za PIO, ali je ostalo neriješeno pitanje izmirenja obaveza po osnovu zdravstvenog i osiguranja za vrijeme nezaposlenosti.

„Ne znam kako ljudi žive bez primanja, snalaze se na razne načine kako bi preživjeli“, kaže predstavnica ove grupe penzionisanih, Emina Dračić.

„Nama su kod ostvarivanja zdravstvene zaštite privremeno dali status „penzioner na čekanju, ali to ne postoji“, dodaje Dračić.

Emina Dračić

Orhan Sejdinovski je radio u pogonu Raspotočje i kao i ostali iz ove grupe, čeka na rješenje ove situacije.

„Imamo informaciju da će tokom dana Federalna vlada obaviti konsultacije i da će naš problem biti riješen,ali nismo sigurni da će se to i desiti jer smo i do sada imali takvih obećanja“, izjavio je Sejdinovski.(Š.B.)