Zenica: Otvorena vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2021.“

Muftija zenički, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, zvanično je, na današnjoj press konferenciji proglasio otvorenom ovogodišnju, vjersko-kulturnu manifestaciju Lastavica 2021.

U narednih 10-tak dana bit će realizovano više prigodnih vjersko-kulturnih sadržaja, a centralni program održat će se u nedjelju,1. avgusta na platou Lastavica, u okviru kojeg će, prigodnu besjedu održati muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić, dok će Lastavičku dovu proučiti zenički muftija, Mevludin ef. Dizdarević.

„Živimo psihološki vrlo teško vrijeme, ljudi su prilično opterećeni i zato nam je važno da ljudima damo priliku da se na Lastavici na jedan lijep način provesele, da osjete radost i dragost susreta sa drugima. Na Lastavici se susreće čovjek sa Allahom džellešanuhu, čovjek sa prirodom i čovjek sa čovjekom“, kazao je muftija Dizdarević, istakavši da je ovogodišnja Lastavica odvija u duhu dvije riječi, kontinuitet i inovacije.

„Uz potvrđivanje od ranije utvrđenih sadržaja uvodimo i nove, kako bismo na taj način posvjedočili i ono što jeste osnovna poruka Lastavice, a to je hiljadugodišnji kontinuitet bivstvovanja na ovim prostorima“, dodao je zenički muftija.

Za večeras je na tvrđavi Vranduk zakazano „Veče Kur/ana“, uz učešće zeničkih hafiza, kao i prigodan umjetnički program.

U nedjelju, 25. jula planirana je Planinarska tura na Lastavicu „Tragom bosanskih bogumila“.

Iduće sedmice predviđeni su brojni kulturni sadržaji, između ostalog promocija knjige „Između dvije obale-uleme i vladara, autora prof. Mustafe Spahića, kao i tribina na temu „Korijeni Bošnjačkog identiteta“.

Noć uoči centralnog programa, u subotu, 31. jula na platou Lastavice bit će izveden vjerski program uz prigodno kazivanje glavnog imama Medžlisa Kakanj, Sulejman ef. Čelikovića. Tradicionalno će, i ove godine sastavni dio programa Lastavice biti i nadmetanja u starim narodnim sportskim disciplinama, kao i malonogometni turnir, koji će se održati u subotu, 31. avgusta.(Š.B.)