Grad Zenica primjer dobre prakse u radu sa dijasporom

Predstavnice Vlade Švicarske Chantal Felder i UNDP-a Merima Avdagić boravile su danas u posljednjoj zvaničnoj posjeti Gradskoj upravi Zenica.

Nakon kraćeg sastanka sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, koji se u ime građana Zenice zahvalio Ambasadi Švicarske u BiH i vladi ove prijateljske države, kao i UNDP-u na velikoj pomoći Zenici, gošće su o realizovanim i aktuelnim projektima razgovarale sa pomoćnicom gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem Amrom Mehmedić i koordinatoricom projekta „Dijaspora za razvoj“ Mašom Škrbić.

Projektom „Dijaspora za razvoj“, pružena je prilika mladim ljudima da kroz obuku stručnog osposobljavanja u metaloprerađivačkoj industriji i na ovaj način posao je dobilo 16 Zeničana.

„Kroz projekat Dijaspora za razvoj, Gradska uprava Zenice aktivirala je dvije nove javne usluge za dijasporu i građane sa teritorije Grada Zenica. Prikupljeni podaci o  potencijalnim privrednicima i investitorima iz dijaspore, mapirani su u registar dijaspore u svrhu budućeg povezivanja i umrežavanja privrednika s javnom upravom. „Zenica Meet Up“ je dobro poznati projekat koji je rezultat uspješne saradnje Gradske uprave i Švicarske organizacije I-platforma. Građani koji vode porijeklo iz našeg grada, kao i drugi Bosanci i Hercegovci, koji su zadržali snažne veze sa domovinom i svojim rodnim gradom mjesečno se sastaju na Zenica Meet upu i istu koriste da se podsjete ili upoznaju sa trenutnom socijalno – političkom situacijom u Zenici, istaknu svoje prijedloge za poboljšanje svakodnevnice svojih sugrađana i razmisle o potencijalnim investicijama u Zenici. Grad Zenica zahvaljujući svom razvijenom Odjelu za dijasporu prepoznat je kao primjer dobre prakse u radu sa dijasporom u Bosni i Hercegovini“, izjavila je Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem.