Gornja Gračanica: Projekt „Čišćenje i sanacija vodotoka II kategorije na području grada Zenica“

Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Grada Zenica realizovala je proteklih dana projekt „Čišćenje i sanacija vodotoka II kategorije na području grada Zenica“.

Povodom ovog projekta razgovarali smo sa potpredsjednikom MZ Gornja Gračanica, koji nam je istakao da je odrađeno čišćenje nekoliko loakcija.

„Korito je čistila, odnosno radila firma „Almy“ d.o.o. i odrađeno je čišćenje 6-7 različitih lokacija i ukoričavanje obale same rijeke. To je dugogodišnji problem koji se javljao u ovoj mjesnoj zajednici, a prethodile su mu poplave koje su nas zadesile 2014. godine“, rekao nam je Benjamin Kadrić koji obnaša funkciju potpredsjednika MZ Gornja Gračanica.

Čišćenje Gračaničke rijeke bilo je neophodno, obzirom da su se pojavili veliki nanosi, te se korito rijeke skoro poravnalo sa ulicom koja je svakodnevno prometna.

Potpredsjenik ove MZ navodi da je svaka manja kiša pravila problem mještanima, a posebno u naseljima Luka, Lukići i Bare. Spomenuo i druge projekte koji su bili od značaja za njih.

„Ono što su svi dugo čekali je sportsko igralište. Napokon naša MZ je dobila sportsko igralište pored područne škole, dok se u selima Jezero, Drinjani, Čekota asfaltiralo više od kilometar puta. Završen je i potporni zid u mjestu Siline, a radi se i na izvorištu Krščanac, odnosno snadbijevanju pitkom vodom kako samog sela tako i područne škole.“

Projekt je urađen iz budžetskih sredstava Grada Zenica. (A. K.)