RMU ZENICA: Isplaćena plata – proizvodnja se nastavlja

Zbog problema u dinamici isplate, načina obračuna kao i visine plata, grupa uposlenih iz pogona Stara jama Rudnika Zenica, od subote su obustavili proizvodnju uglja, ali se tokom dana očekuje njen nastavak.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća, Isad Turalić potvrdio je u izjavi za RTV Zenica da su u međuvremenu svima isplaćene plate čija je dinamika poremećena tužbama uposlenika Rudnika. Pri tom je najavio da bi tokom dana, na osnovu postignutog dogovora, u Staroj jami trebala biti nastavljena proizvodnja.

Direktor Turalić je istakao da je, pored tužbi uposlenika prisutan nedostatak radne snage jer je sve više aktuelan trend napuštanja preduzeća i odlazak radnika u evropske zemlje.

“Vrlo je teško pretpostaviti kako će se ubuduće odvijati situacija, imamo problem već tri mjeseca i apelovao sam da se odustane od tužbenih zahtjeva kako ne bi dolazili u ovakve situacije”, kazao je Turalić.

Dodajmo i da je predsjednik Sindikata RMU Zenica, Elvedin Avdić, podnio ostavku na ovu dužnost koju je obrazložio u svom dopisu.

Zamjenik predsjednika Sindikata Rudnika Zenica, Muris Mujezinović je kazao da je svakim danom sve manje ljudi, učinak i proizvodnja su manji, a od toga sve zavisi, pa i plata.

“Bez obzira na sve teškoće i probleme Rudnik Zenica će opstati, samo moramo biti jaki, čvrsti i jedinstveni”, dodao je Mujezinović. (Š. B.)