Servis centar “Dlan” za majke svojih korisnika organizuje besplatne fitnes treninge

Servis centar „Dlan“ u svojim prostorijama organizovao je fitnes trening za majke sa djecom s poteškoćama u razvoju. Radi se o pilot projektu koji relizuju Servis centar i  USAID Inspire program.

Kako navode iz Udruženja „Dlan“, cilj treninga je socijalizacija, naročito zbog posljedica pandemije. Ovakvom vrstom druženja, majkama djece sa poteškoćama pruža se mogućnost da izađu iz svog svakodnevnog životnog okruženja.

„Kada govorimo o majkama djece s poteškoćama, vjerujte da  su te majke zatvorene smijem reći 24 sata kod svoje djece, u obavezama prema njima, odnosno svaka majka zna već za idući mjesec šta će raditi jer isti joj je posao svaki dan ,hraniti, presvlačiti i i tako dalje“ , ističe za naš portal Selvedin Dedić, predsjednik Servis centra „Dlan“.

Iz centra poručuju da su upravo iz ovih razloga pokrenuli fitnes trening kako bi se tim majkama pružila mogućnost za druženje, razmjenjivanje međusobnih iskustava i informacija.

„Vjerujte da smo pogodili sa ovim treningom i da smo na neki način dali segment u jačanju porodice. Kroz ovaj trening mi jačamo porodicu“, navodi naš sagovornik i dodaje da trening majki doprinosi psihološkom jačanju, koje će sutra biti jače majke, jače žene, jače supruge.  

Fitnes instruktorica Berina Durmiš ističe da je trening najviše baziran na to da kroz vježbe ne koriste dodatna pomagala nego da se trenira oslanjajući se na vlastitu težinu, što je i najzdravije po njenom mišljenju.

Što se tiče treninga, pored oblikovanja tijela, te fizičke spremnosti i kondicije, to je relaks trening  nakon kojeg se čovjek osjeća ljepše„ kaže nam instruktorica Durmiš. Između ostalog navodi da dok radimo grupni trening nema jednostavno ni prostora ni vremena da se razmišlja o problemima ili nečem drugom, fokusirani smo na vježbe, te se nakon treninga žene, iako se umore, osjećaju puno ljepše i odmornije.

Fitnes treninzi održavaju se petkom u sali Servis centra „Dlan“  sa početkom u 16:00h, a vrijedi napomenuti da su treninzi besplatni.(A.S.)