Kreativno kulturno ljeto: Nisveta Kozlić i njena knjiga „Leptir-priče o nevidljivim krilima“

U Zenici je danas održana još jedna radionica Kreativnog kulturnog ljeta, čiji su organizatori Midhat Kasap, bibliotekar i animator kulturnih programa i Zuhra Bajramović-Halać, vlasnica knjižare u Titovoj ulici.

Gošća radionice bila je dobitnica godišnje nagrade za najinovativniju odgajateljicu u BiH, Nisveta Kozlić. Predstavila je svoju knjigu „Leptir – priče o nevidljivim krilima“. Knjiga govori o dječaku heroju Ismailu Zulfiću iz Zenice, ali kroz prizmu diskriminacije, poteškoća i nerazumijevanja bh. društva koje još nije zrelo da prihvati drugog i drugačijeg.

„Kao što sam više puta izjavila za medije da je knjiga „Leptir-priče o nevidljivim krilima“  nastala iz prakse u radu sa dječakom Ismailom Zulfićem koji je rođen bez ruku. Jednostavno sam sve te događaje pretočila u priče i sačuvala od zaborava. Ovo je jedna lijepa aktivnost koja ima za cilj da djeci približi knjigu. Postoji nešto što se zove „efekat leptira“, a to je da jedan mali zamah leptirovih krila na jednom dijelu svijeta, može da napravi tornado na drugom. Inspirativna priča o dječaku je odjeknula daleko i poslala pozitivnu poruku koliko je važna rana intervencija u životu djece.“

Kako navodi Nisveta Kozlić, nažalost u Bosni i Hercegovini samo 17% djece pohađa vrtiće, a posebno su oštećena djeca iz ruralnih područja, te djeca sa poteškoćama u razvoju.

Gošća je iskazala zadovoljstvo što je imala priliku da se druži sa djecom i da im približi knjigu na najljepši način. (A. K.)