U Zenici večeras okrugli sto povodom 800. obljetnice susreta sv. Franje i sultana Malika

Potaknut dubokim uvjerenjem u epohalnu vrijednost i neiscrpno nadahnuće položeno u susret sv. Franje Asiškog i sultana Malik al-Kamila, čija je osamstota obljetnica nedavno proslavljena u svijetu, tim Centra za mirovno obrazovanje u julu ove godine organizovat će šest okruglih stolova, i to u Fojnici, Visokom, Zenici, Sarajevu, Mostaru i Tuzli, i na temelju podastrtih izlaganja objaviti popratni zbornik.

“Naša je nakana iz različitih perspektiva (povijesne, teološke, sociološke, politološke, religiološke…) osvijetliti vjerojatno najčudesniji trenutak u nerijetko dramatičnoj povijesti susretanja i suživota kršćanstva i islama, jer smatramo da taj susret i danas predstavlja baštinu ili, ako hoćete, proročki izazov koji nas obvezuje ne samo na temeljito nov način življenja kršćanskog i islamskog nauka, a time nužno i vjerodostojnije oblikovanje kršćansko-islamskog suživota, nego i na prijeko potrebno osmišljavanje i izgradnju humanije ljudske civilizacije – svih njezinih temeljnih vrijednosti i struktura”, poručili su organizatori.

Okrugli sto u Zenici organizovat će se večeras, 14. jula u 19 sati u Atriju Sultan-Ahmedove medrese na kojoj će govoriti: Nezir Halilović, fra Ivan Nujić, Aladin Husić, Zlatiborka Popov-Momčinović i Kenan Hodžić, dok je voditelj Zdravko Kujundžija.

Suorganizator ovogo okruglog stola je Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici.