Otvorena izložba fotografija „Simply nature/Jednostavno priroda“, autora Harija Maslića

Izložba fotografija „Simply nature/Jednostavno priroda“, autora Harija Maslića postavljena je u galerijskom prostoru zeničke Sinagoge.

Organizator je Galerija „Preporoda“ Zenica. Hari Maslić je rođen u Mrkonjić Gradu. Od 1992. godine živi u Franfkurtu u Njemačkoj. Jedno vijeme je živio i u Zenici. Po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike specijalizovan za IT tehnologije. Profesionalni fotograf je od 2008. godine. Amaterski se bavi i slikarstvom i taj spoj dvije umjetnosti itekako je vidljiv u njegovim fotografijama pejsaža i pejsaža sa modelom a koje je predstavio zeničkoj publici. “Činjenica je da je u meni i slikar i fotograf. U principu više volim slikati međutim, zbog poslovnih obaveza, nisam više produkativan kao slikar nego kao fotograf. Ali zato u mojim djelima dolazi do simbioze ove dvije vrste umjetnosti“, kaže Hari Maslić.

U vremenu kada svako sa skupim smartfonom može da pravi izvrsne fotografije sa bezbroj megapiksela i automatskih fotošopova, Hari Maslić smatra kako je prostor za umjetničke fotografe i dalje otvoren. I dalje je razlika u opremi ali, prije svega, u umjetničkom oku. “Umjetnost je uvijek teško definisati, pa tako i fotografiju. Bitno je, naravno, da imate odgovarajuću opremu kako biste dobili zadovoljavajući kvalitet. Ipak, po meni, uvijek ostaje oko fotografa i njegovog objektiva. Sva ta kompozicija, harmonija, geometrijske linije, boje i konture, to je ono što čini drugačijim nekoga ko je fotograf od onoga ko nije“, ističe Maslić. I dalje, po njegovima riječima, ostaje dovoljno mjesta za umjetnika koji zna šta će da pokaže sa svojim objektivom. Izložba je otvorena do 17. jula.(D.T.)