Gdje građani BiH mogu ljetovati bez većih prepreka i uslova za ulazak

FOTO: Ilustracija

Sezona godišnjih odmora u Bosni i Hercegovini i regionu odavno je počela, no građani Bosne i Hercegovine su umnogome i dalje u nedoumici gdje ljetovati zbog epidemioloških mjera koje zemlje imaju, odnosno uslove koje imaju za ulazak, a podrazumijevaju PCR ili antigenske testove, potvrde o vakcinaciji i revakcinaciji, smještaju i slično.

Budući da koronavirus i dalje (koliko-toliko) diktira svakodnevni život građana, diktira i prelazak granice, odlazak na ljetovanje, plaćanje smještaja i sveukupni trošak koji ljetovanje podrazumijeva.

Također, mnogi građani, porodice, limitirani su budžetom, te se često svaka stavka za ljetovanje provjerava više puta – stoga je plaćanje PCR testa za četveročlanu porodicu i dalje veliki trošak.

U nastavku vam donosimo pregled zemalja gdje građani BiH mogu ljetovati bez većih prepreka i ograničenja za ulazak, kao i pregled zemalja koje bh. turističke agencije nude kao destinacije za ljetovanje. Podaci koje smo prikupili proteklih sedmica su potvrđeni iz zvaničnih izvora, ambasada ili konzulata, dok je dio prenesen iz Ministarstva vanjskih poslova BiH – iz sekcije Upute za putovanja tokom trajanja pandemije COVID-19.

Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grčka, Turska, Egipat, Tunis su svakako zemlje koje su godinama, pa i decenijama iza nas najpopularnije destinacije za ljetovanje građaninma BiH, no iz godine u godinu to postaje i Bugarska, a u ponudi su i neke egzotičnije afričke ili zaljevske zemlje.

Hrvatska

Izvor : N1

– negativan PCR ili antigenski test
– potvrda o dvije primljene doze vakcine 14 dana nakon revakcinacije
– ako je osoba preboljela COVID i u 180 dana primila jednu dozu
– pozitivan PCR test od kojeg je prošlo tri do devet mjeseci (ili) desetodnevna izolacija
– potvrda o uplaćenom smještaju (barem 30 posto od planiranog boravka) ili potvrda o valjanom razlogu ulaska u hrvatsku (zdravstveni ili neki drugi razlozi za koje je potrebna potvrda)

Opširnije OVDJE.

Inače, savjet svim putnicima iz BiH prije polaska na put u Hrvatsku je da posjete stranicu MUP-a Hrvatske i sekciju ‘pitanja i odgovori’, i da se informišu o uslovima ulaska u ovu zemlju EU.

Svi građani Bosne i Hercegovine koji planiraju putovati i ljetovati u Hrvatskoj, od 12. jula će imati priliku prijeći granicu na nekoliko graničnih prijelaza na samoj granici sa ovom susjednom državom.

Kako je za N1 potvrdio Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH, ova odluka je donesena na sjednici Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prielazima.

Crna Gora

Izvor : TO Herceg Novi

– PCR nije potreban
– Karantina nema
– Nema procedure zdravstvenog pregleda
– Nema policijskog sata
– Nema ograničenja za međugradska i međudržavna putovanja

Podaci MVP BiH kažu da državljani Bosne i Hercegovine i stranci sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u BiH (kao i stranci koji su boravili u BiH u periodu od najmanje 15 dana prije ulaska u Crnu Goru) izuzeti su od obaveze predočavanja negativnog testa na koronavirus ili potvrde o vacinaciji na ulazu u Crnu Goru.

Državljani BiH koji u Crnu Goru putuju iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Albanije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije, zemalja članica Evropske unije, Izraela, Švajcarske ili Moldavije oslobođeni su obaveze predočavanja testa na koronavirus.

– Za ulazak u Crnu Goru iz drugih zemalja obavezan je negativan rezultat PCR testa na koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 sata
– uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 30 dana, negativan rezultat brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) – BAT koji međusobno priznaju države članice Evropske unije i nalazi se na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova objavljenoj od strane Evropske komisije, koji je izdat od ovlašćene laboratorije i nije stariji od 48 sati do časa ulaska u Crnu Goru

– uz dokaz da su najmanje 14 dana prije ulaska u Crnu Goru potpuno vakcinisani propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove, ili uz pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koji je izdat od registrovane laboratorije koji je stariji od 14 dana od dana dolaska na granicni prelaz i nije stariji od 90 dana, a kojim se potvrđuje da se lice oporavilo od COVID-19 infekcije.

Albanija

Izvor : REUTERS/Florion Goga

– Nije potreban PCR test
– Nema karantina
– Nema procedura zdravstvenog pregleda na aerodromima i GP
– Nema policijskog sata
– Nema ograničenja za međugradska i međudržavna putovanja

Strana lica u Albaniju mogu ulaziti bez ograničenja.

Grčka

Izvor : Louisa GOULIAMAKI / AFP

Grčka je prva zemlja Evropske unije koja je otvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine, 31. maja. Ambasadorica BiH u ovoj zemlji, Milica Ristović – Krstić pojasnila je šta je sve potrebno građanima BiH da bi ljetovali u Grčkoj.

“Grčka je otvorila granice 31. maja i prva je zemlja EU koja je otvorila granice za državljane BiH. To je bio rezultat posjete Milorada Dodika Grčkoj, gdje je obećano da će BiH biti izuzetak”.

Uslovi za ulazak bh. državljana su isti kao i za sve državljane EU.

“24 sata prije ulaska u zemlju morate popuniti formular, putem interneta, na travel.gov.gr. Građani trebaju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski ne stariji od 48 sati”, rekla je ambasadorica.

Može se ući u Grčku i sa dokazom o vakcinaciji, a od primljene druge doze mora proći više od dvije sedmice, odnosno više od 14 dana.

“Ili dokaz da ste prebolili koronu prije dva ili devet mjeseci. To dokazujete pozitivim testom iz tog perioida”, izjavila je ambasadorica Ristović – Krstić.

Za djecu mlađu od 12 godina PCR test nije potreban, a navela je da su vlasti Grčke zadržale pravo da izvrše dodatno testiranje na granici ili aerodromu.

“Na graničnom prelazu možete biti testirani, to ne možete odbiti. Ako odbijete – možete biti vraćeni sa granice. To je brzo i efikasno, sve se završi za pet do 10 minuta. Rezultat testa dobijete sms porukom na broj kojeg ste ostavili”, pojasnila je ambasadorica BiH u Grčkoj.

Detaljnije mjere o ulasku u Grčku potražite na OVOM linku.

Bugarska

Izvor : VALENTINA PETROVA / AFP

Za ulazak u Bugarsku obavezan PCR test ne stariji od 72 sata.

Prema trenutnoj klasifikaciji, državljani Bosne i Hercegovine spadaju u narandžastu zonu što podrazumijeva da ukoliko namjeravaju da posjete RB i u njoj borave duže od 12 sati moraju da posjeduju i na bugarskom graničnom prijelazu pokažu jedan od sljedećih dokumenata:

– dokument o kompletiranoj kovid vakcinaciji,

– dokument o preležanoj kovid infekciji u periodu 11 do 180 dana prije dana planiranog ulaska,

– dokument o negativnom PCR (star do 72 sata) ili RAC (star do 48 sati) testu.

Djeca do 12 godina i osobe koje tranzitiraju (za što imaju 12 sati vremena) preko RB ne moraju posjedovati navedene dokumente.

Naredba je na snazi do 31.07.21.

Turska

Izvor : Anadolija

– potreban PCT test
– postoji procedura dodatnog zdravstvenog pregleda na aerodromima i drugim ulaznim lukama.
– ne postoje ograničenja za međugradska i međudržavna putovanja

Od 01. Jula 2021. godine u Republici Turskoj je ukinut policijski sat. Također je ukinuto ograničenje međugradskog putovanja i ograničenja gradskog javnog prijevoza.

Prilikom ulaska u Republiku Tursku, osobe koje su vakcinisane najmanje 14 dana prije ulaska u zemlju ili su prebolovale koronavirus u posljednjih šest mjeseci, uz prikazivanje službenog dokumenta zdravstvene ustanove, moći će ući u Tursku bez prikazivanja negativnog PCR testa.

Osobe koje ne ispunjavaju nijedan od dva navedena uvjeta moći će ući ili s negativnim PCR testom urađenim najduže 72 sata prije leta ili s brzim antigenskim testom urađenim najviše 48 sati prije leta.

Egipat

Izvor : Khaled DESOUKI / AFP

– obavezan PCR test, ne stariji od 72 sata

U skladu sa odlukom egipatskog Ministarstva civilnog vazduhoplovstva, od 1. septembra 2020. godine putnici svih nacionalnosti, uklјučujući i Egipćane, moraju prikazati negativan PCR test za COVID-19 koji je izdat najviše 72 sata prije vremena poletanja aviona za Egipat.

Izuzeti od odredbe ove odluke su djeca (bez odbzira na državlјanstvo) starosti do 6 godina. Negativan RT- PCR test mora biti urađen 72 sata prije polijetanja za Egipat, odnosno na testu mora biti unešen tačan sat i dan uzimanja brisa, od kog će se računati period od 72 sata. Treba biti naveden i tip brisa, kao i da se naglasi na njemu da se radi o testu RT-PCR.

Rezultati testa moraju biti izdati od strane akreditovane laboratorije i imati pečat, bez ikakvih oštećenja, poništavanja ili dodataka.Potvrda o rezultatima testa mora biti na arapskom ili engleskom jeziku i mora se prikazati original (kopija neće biti dozvolјena).

Strani državlјani koji dolaze u turističku posjetu popunjavaju poseban medicinski obrazac u koji treba da unesu određene podatke. Traži se i putničko zravstveno osiguranje. Od 1. septembra svi putnici moraju prikazati negativan PCR test. Međunarodni putnici koji dolaze u turističku posjetu direktnim letovima na aerodrome u Šarme El Šeik, Taba, Hurgada i Marsa Alam, u slučaju da ne prikažu validan PCR test (72 časa prije polijetanja aviona), će morati uraditi PCR test po dolasku na neki od navedenih aerodorma uz nadoknadu od 30$.

Putnici će biti izolovani u svojim hotelskim sobama dok ne stignu rezultati PCR testa. U slučaju da je test pozitivan, putnici će biti samo-izolovani u svojim sobama u hotelu i biće u koordinaciji sa egipatskim Ministarstvom zdravlјa.

Putnici koji dolaze u Egipat će biti praćeni od strane Organa za karentin i Ministarstva zdravlјa Egipta. *PCR test prestaje da vrijedi čim putnik napusti Egipat (kako ne bi mogao biti korišten isti test za slučaj ponovnog ulaska u Egipat).

Putnici koji su se već vakcinisali (jedna ili obje doze) moraju imati validan PCR test. Važno: ID Now / PCR-NAA/ Antigen/IGg-IGm testovi nisu prihvaćeni od strane egipatskih nadležnih organa. Ukoliko putnici iz ranije navedenih zemalјa putuju preko Londona, neće im biti dozvolјen ulazak u Egipat.

Zemlјe članice EU i dalјe imaju Egipat na crvenoj listi zemlјa za koje se NE PREPORUČUJE putovanje, osim u izuzetnim okolnostima. Egipatski zdravstveni sistem je veoma opterećen i da ima značajna ograničenja. Iako statistika pokazuje smanjenje broja zaraženih, pojedini zvaničnici i doktori upozoravaju da dolazi drugi talas zaraze, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Tunis

Izvor : Mahmud TURKIA / AFP

Mjere ulaska u Tunis na snazi ​​od 1. juna 2021. godine.

Negativni PCR test više nije potreban za putnike koji dolaze na područje Tunisa, ukoliko su ispunjeni sljedeći uslovi:

– Putnik je primio dvije doze COVID vakcine i u mogućnosti je predočiti potvrdu s QR kodom.

– Putnici kojima je dijagnosticiran COVID-19 najmanje 6 sedmica od datuma dolaska i koji moraju predočiti liječničku potvrdu izdanu od nadležnih tijela.

– Putnici stariji od 12 godina koji ne ispunjavaju uvjete navedene u tački (1), moraju predočiti negativni PCR test s datumom kraćim od 72 sata prije ukrcaja. Za unos je potreban QR kod ili potvrda nadležnih tijela.

– Nerezidentni individualni putnici koji ne ispunjavaju uvjete spomenute u tački (1), moraju u svom hotelu predati izjavu i pristanak na samoizolaciju u trajanju od 7 dana.

– Putnici nerezidenti koji u Tunis stižu čarter ili redovnim letovima s blokiranim sjedalima u sklopu organiziranih i nadziranih putovanja (uključujući ture) moraju:

Ostati u grupama od trenutka dolaska u Tunis, sve kroz turistički prijevoz, smještaj i putovanja unutar i izvan objekata turističkog smještaja;

strogo se pridržavajući sanitarnih mjera Tuniskog turističkog sanitarnog protokola za borbu protiv COVID-19.

– Slučajni brzi testovi provest će se po dolasku za neke putnike. Svi pozitivni slučajevi bit će izolirani u namjenskim centrima.

– Svi putnici moraju obavezno popuniti formular za ulazak u Tunis koji je dostupan na sljedećem linku : https://app.e7mi.tn/language.

Putnicima se savjetuje da imaju sačuvan ili odštampan primjerak kod sebe prilikom pasoške kontrole radi što kraćeg zadržavanja.

Sve ostale, detaljne informacije o COVID pravilima i procedurama za ulazak u pojedine zemlje svijeta potražite na stranici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Također, savjetuje se svim putnicima da prije polaska ili bukiranja leta ili smještaja provjere sve procedure i potrebne dokumente kako sa predstavništvima država koje posjećuju u BiH ili drugim zvaničnim putevima i kanalima.

N1 BiH