Senaid Begić iznio šokantne detalje u Parlamentu FBiH: Kako mi je za samo šest dana oduzet mandat? Čemu žurba?!

Senaid Begić iznio je u Parlamentu FBiH šokantne detalje o sudskom procesu koji je pokrenut protiv njega i šokantnoj presudi, kao upozorenje i drugim zastupnicima da im se može desiti isto…

Centralna izborna komisija donijela je 24. juna ove godine odluku o prestanku mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poslaniku SDP-a BiH Senaidu Begiću.

Prestanak mandata Begiću je utvrđen nakon što je postala pravosnažna sudska presuda kojom je osuđen na dvije i po godine zatvora za zloupotrebe dok je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.

Tim povodom, Senaid Begić je na 23. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH postavio zastupničko pitanje za predsjedavajavućeg Mirsada Zaimovića: Čime ste bili rukovođeni i zašto ste, po mom mišljenju i mišljenju pravne struke, preuranjeno pokrenuli pitanje mog mandata u ovom zastupničkom domu?

Begić je na svoje pitanje zatražio pismeni odgvoor, kao i da mu se dostavi sva pismena korespodencija između institucija koje su dovele u pitanje njegov zastupnički mandat.

Potom je pojasnio zašto smatra da mu je preuranjeno i ubrzano oduzet mandat te pojasnio šta se dešavalo prethodnih mjeseci u tom pravcu i upitao: Čemu tolika žurba?!

Iznio je i šokantne detalje o sudskom procesu koji je pokrenut protiv njega i šokantnoj presudi, kao upozorenje i drugim zastupnicima da im se može desiti isto… Zaimović mu je uputio izvinjenje i pokušao da opravda “politički proces” koji se odvijao u prethodnom periodu.

Izlaganje Senaida Begića u PD Parlamenta FBiH i šta se dešavalo na 23. sjednici, pogledajte u priloženom snimku…

Podsjećamo, nakon što mu je CIK oduzeo mandat, Begić je za medije  izjavio:

– Opšta je ocjena da je pravosuđe pod uticajem politike. Kako to izgleda u praksi vidi se upravo na mom primjeru. Poslije izbora 2018. godine, sa 5736 glasova osvojio sam direktan mandat u PD Parlamenta FBiH. Sve je ubrzano počelo da se odvija kada sam bio najozbiljniji kandidat za premijera ZDK i kada je SDP sa koalicionim partnerima imao komotnu većinu od 21 zastupnika za uspostavu vlasti bez SDA. Upravo tada je započela tužilačka haranga prema meni, kada je za nepuna tri mjeseca ekspresno podignuta optužnica za koju sam saznao iz medija. Sasvim slučajno je optužnica potvrđena i podignuta samo 20-tak dana poslije formiranja nove Vlade ZDK predvođene sa SDA!

Na taj način sam za samo tri mjeseca prošao put od kandidata za premijera do optužnice!

PRESS SLUŽBA

GO SDP BiH ZENICA