Nema više roaminga za komunikaciju mobilnim telefonom na Balkanu

FOTO: nap.ba

Od danas se na Zapadnom Balkanu neće naplaćivati roaming za komunikaciju mobilnim telefonom. Na to su obavezana sva tri telekom operatera u Bosni i Hercegovini.

To znači da korisnici usluga BH Telecoma, Mtela i Eroneta neće morati plaćati dodatnu naknadu prilikom razgovora mobitelom u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Kako su ranije obrazložili iz BH Telecoma u izjavi za Klix.ba, pozivi na mobilne i fiksne telefone, tekstovne poruke (SMS) i podatkovne usluge naplaćivat će se po domaćim tarifama, tj. korisnik će imati istu cijenu usluga kao unutar svoje zemlje. Neće se dodatno tarifirati odlazni i dolazni pozivi.

Kada je riječ o korištenju mobilnog interneta tokom boravka u jednoj od spomenutih država, u BH Telecomu su ukazali na moguća ograničenja.

“Međutim, kod pristupa internetu u roamingu, a kako bi se spriječile moguće zloupotrebe, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama. Ta ograničenja zavise od korisničke tarife, opcije ili dokupa, a sama pravila, cijene i količine maloprodajnih mobilnih usluga koje BH Telecom korisnici mogu koristiti na teritoriji Zapadnog Balkana će biti detaljno opisane u uslovima korištenja. Ukoliko korisnik prekorači dozvoljeni limit podatkovnog saobraćaja, BH Telecom ima pravo onemogućiti postpaid korisnicima daljnje korištenje mobilnog interneta u cilju sprečavanja neželjenih troškova za korisnike. Kod prepaid korisnika prekoračenje limita data saobraćaja naplaćivat će se s online računa”, objasnili su.

Mtel je najavio da će precizne informacije o korištenju mobilnog interneta uskoro objaviti.

“Korisnici će moći koristiti primjenjivu količinu za prijenos podataka, dakle količinu koja će biti dovoljna za njihove potrebe za vrijeme boravka u roamingu u regiji Zapadnog Balkana. Precizne informacije za svaki korisnički paket će uskoro biti dostupne na web stranici mtela”, naveli su.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je ranije ove godine poručila da je ukidanje roaminga jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan, a koja će građanima donijeti konkretne koristi.

 

nap.ba