KRIZNI ŠTAB ZDK: Produženje epidemioloških mjera

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu karakterizira se kao nepovoljna, budući da je na području FBiH još uvijek na snazi pandemija, ali sa zadržavanjem trenda značajnog poboljšanja, odnosno smanjenja broja novooboljelih i smanjenja broja umrlih – zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK usvajajući informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

U periodu od 21. do 27. juna potvrđeno je 15 novih slučajeva korona virusa, što čini dnevni prosjek od 2,1 novih slučajeva. Zaključno s 27. junom aktivno je 15 slučajeva, a sedam dana ranije bilo ih je 35.

Također se smanjuje i broj hospitaliziranih, tako da su na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica hospitalizirana dva, a u Općoj bolnici Tešanj 13 pacijenata.

Krizni štab predložio je Vladi ZDK-a da za još 14 dana iz preventivnih razloga produži trenutne epidemiološke mjere, koje su usklađene sa mjerama Vlade FBiH.

Proces vakcinacije odvija se bez poteškoća, a do sada je vakcinisano 36.000 ljudi, od čega je revakcinisano više od 11.000. (Š. B.)