Radio Zenica danas slavi 52. rođendan

Radio Zenica osnovana je 20. juna 1969. godine, na inicijativu Skupštine Opštine Zenica i u okviru Novinsko-izdavačkog propagandnog preduzeća „Naša riječ“.

Činili su je tada mladi novinari i voditelji, desetak njih, koji su od tog datuma, danonoćno kreativno „punili“ program, prateći događaje na prostoru koji je Radio Zenica pokrivala svojim valovima. Prva radijska ekipa udarila je tada temelje razvoja modernog medija, sa prepoznatljivim programskim cjelinama i orginalnim radijskim i „vanradijskim“ projektima…

U ’80. godinama, jedan projekat Radio Zenice izrastao je u svojevrsnu referentnu tačku za rock’n’roll u bivšoj državi. Na rođendanskim koncertima, koje je u fiskulturnoj sali Tehničke škole na Bilmišću svake godine priređivala ekipa Radio Zenice, svirali su gotovo svi poznati jugoslovenski pop-rock bendovi. Na daskama sale na Bilmišću, pa i na stadionu Bilino polje, više su se puta našli članovi Bijelog Dugmeta, Crvene Jabuke, Valentina, ITD-a, Leb i sola, Ekatarine Velike, Azre, Đavola, Filma, Bajage i Instruktora… Nije bilo teško dogovoriti gostovanje nekoga od njih, s obzirom da je ovaj događaj ubrzo izrastao u imperativ u koncertnim aktivnostima bendova sa jugoslovenske pop-rock scene.

U to vrijeme, Radio Zenica bila je najslušaniji radio u Srednjoj Bosni. Bila je i mnogo više od radija… Radio Zenica je inicijator i organizator brojnih projekata na kojima se ljudi zabavljaju, kulturno stvaraju i druže.

Ostala je to i danas, kada obilježava svoj 52. rođendan

Radio Zenica danas djeluje u okviru JP RTV ZENICA.