DVD Zenica uspješno implementiralo projekat “Vatru gasi, brata spasi“

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Zenica uspješno je implementiralo projekat “Vatru gasi, brata spasa”, koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost 2020. Partner projekta bio je i Grad Zenica, odnosno Služba civilne zaštite.

Tokom dvodnevne realizacije projekta u Zenici je boravilo 30 učesnika iz Hrvatske, Srbije, BiH, a prisustvovali su na tri radionice iz oblasti vatrogastva i razmjene iskustava. Organizovana je i posjeta tvrđave Vranduk, gdje je gostima Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Grada Zenica, održao historijski čas o Zenici.

Nakon toga je upriličena posjeta vjerskim objektima na području Zenice i to katoličkoj crkvi Sv. Ilija, pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, Čaršijskoj džamiji i Sinagogi. Historijat i značaj ovih objekata prezentovao je Afan Abazović, koji je inače turistički vodič sa vjerskim službenicima.

„Cilj projekta je bio da se kroz vatrogasnu djelatnost, koja je jedna humana djelatnosti, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama, jer kada se desi požar ili druga prirodna nesreća tada vatrogasci spašavaju životi i imovinu ne pitajući kojoj etničkoj i vjerskoj skupini pripada ugroženi“, kazao je Adnan Ćukle, koordinator projekta.

Ističe da je posjetom vjerskim objektima prezentovana raznolikost i međusobna saradnja među vjerskim zajednicama jer su učesnici bili iz raznih etničkih i vjerskih skupina.

„Kroz sam projekat učesnici su putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da se bez povjerenja i razumjevanja ne može graditi budućnost, te svi skupa preuzimaju odgovornost za budućnost“, zaključio je Ćukle.

Pored ovog uspješno realiziranog projekta, koji je realiziran i u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, DVD Zenica svakodnevno je na raspolaganju svim građanima. Pored svojih redovnih aktivnosti, redovno se odazovu svakom projektu za Grad Zenicu, a posljednji takav u nizu je čišćenje gradskih bazena u Zenici čime su još jednom potvrdili da su itekako društveno odgovorni i osviješteni.