Bez obzira na upozorenja OHR-a i Ambasade SAD: SDA sa koalicionim partnerima nastavlja politizaciju policije u ZDK

Treći mjesec već, ne zasjeda Skupština Zeničko-dobojskog kantona jer to ne želi A-SDA, čitaj njen kantonalni predsjednik Ramo Isak. Sadržaj njegove ucjene partnera u vlasti, jeste izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK kojim bi bilo omogućeno da se za komesara imenuju i oni sa činom samostalnog a ne samo glavnog inspektora. Tako bi se znatno proširila lista kandidata na 30-ak osoba među kojima bi probrali podobnog po mjeri A-SDA.

„Jedno je izvjesno, OHR i Ambasada SAD će morati i naredne godine, po treći put zaredom, pisati čelnicima ZDK o praksi neprimjerenog političkog uplitanja u operativno djelovanje te onemogućavanje finansijske neovisnosti policije ZDK”, zaključili  smo u Žurnalu krajem prošle godine. Tako je i bilo. Ponovo su pisali u martu ove godine.

„Jedno je izvjesno, OHR i Ambasada SAD će morati i naredne godine, po treći put zaredom, pisati čelnicima ZDK o praksi neprimjerenog političkog uplitanja u operativno djelovanje te onemogućavanje finansijske neovisnosti policije ZDK”, zaključili  smo u Žurnalu krajem prošle godine. Tako je i bilo. Ponovo su pisali u martu ove godine.

Uzalud su tako, samo u posljednjih 6 mjeseci, tri puta iz OHR-a i dva puta iz Ambasade SAD-a upozoravali Vladu i Skupštinu ZDK da obezbjede finansijsku nezavisnost Uprave policije te da ne mijenjaju Zakon o unutrašnjim poslovima kojim bi se politizirala policija, o čemu je Žurnal pisao.

Unatoč tome, u dnevni redi sjednice Vlade ZDK, zakazane za srijedu, uvrštena je sporna tačka o izmjenama zakona kao i ona o imenovanju članova policijskog odbora. Vlasti u ZDK tvore SDA, HDZ i A-SDA. Istina, ova posljednja sada djeluje pod nazivom „Narodni Evropski savez BiH“, no ionako im pola članstva još nije zapamtilo novo ime. No i sa novim imenom A-SDA u Zeničko-dobojskom kantonu djeluje po starom.

Žurnal je još prošle godine pisao kako iz ove stranke pod upravom Rame Isaka, kantonalnog poslanika i delegata Doma naroda FBiH stvaraju svojevrsnu parapolicijsku strukturu preko ministra unutrašnjih poslova Daria Pekića, u suštini Isakove marionete.

 

isak i pekic

Ramo Isak (lijevo) i Dario Pekić

Dio plana im je poremetio aktuelni policijski komesar Semir Šut koji je posljednji konkurs  za 125 policijskih službenika napravio potpuno transparentnim, što je onemogućilo Pekića i nalogodavce da prime „svoje ljude“. Nije nevažno reći da je Isak posebno ozlojeđen što mu je na jednom od prethodnih konkursa eliminisan njegov sin, ne onaj kojeg je inaugurirao za kantonalnog ministra, nego drugi, koji je dobacio tek do gradskog vijećnika, što ne zadovoljava porasle familijarne apetite.

Zbog navedenih zakulisnih igara tih 125 djevojaka i mladića još ne može početi raditi. Pekić je namjerio da prvo „eliminiše“ komesara Šuta, najavljujući da će biti penzionisan iako za to nema zakonsko uporište. I za ovu namjeru Pekić je upozoren iz OHR-a, no kako saznaje Žurnal on je unatoč svemu već pripremio rješenje o Šutovom penzionisanju. Dakako, ne treba ni njegov rad idealizirati, ali motivi i način njegovog uklanjanja sa pozicije itekako su višetruko sporni.

Biće uslovno zanimljivo vidjeti hoće li Vlada te skupštinski poslanici u međuvremenu „podviti rep“ i odložiti izmjene zakona.

„Ukoliko Skupština nastavi sa procedurom ovih amandmana…dovešće se u pitanje opredjeljenost Skupštine i njenih poslanika nezavisnosti policije, transparentnoj dobroj vladavini te vladavini zakon. Biće odgovornost svih onih koji su podržali ovaj pokušaj slabljenja integriteta policijskog sistema,“ navedeno je pored ostalog u posljednjem pismu upozorenja iz OHR-a i Ambasade SAD-a.

 

Pismo-Ambasada-SAD-i-OHRDetalj iz pisma OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH

Trenutno je za SDA, po svemu sudeći važnije ugoditi A-SDA kako bi se sačuvala koalicija, tačnije vlast, nego eventualne sankcije međunarodnih faktora.

zurnal.info/Amarildo G.