Igokea, Spars i Borac izbačeni u niži rang takmičenja

Prethodnog vikenda desio se skandal koji je uzdrmao bh. košarku zbog pobune tri kluba u vezi odigravanja Final Foura prvenstva BiH za košarkaše.

Igokea, Sparsi i Borac odlučili su ne pristupiti Final Fouru, a jedini tim koji je pristao organizovati završnicu i pojaviti se na istoj je HKK Široki Brijeg koji je na kraju i proglašen prvakaom Bosne i Hercegovine za sezonu 2020/21.

Danas je komesar Prvenstva Bosne i Hercegovine za košarkaše Nadir Koredžija donio odluku da se Igokea, Sparsi i Borac zbog odbijanja igranja Final Foura izbace u niži rang takmičenja, te da se pomenuti klubovi kaze sa po 3.000 KM.

Tako će OKK Spars prema ovoj odluci narednu sezonu takmičiti se u A1 ligi Bosne i Hercegovine, dok će KK Igokea i KK Borac naredne sezone igrati Prvu ligu KSRS.

U saoštenju KSBiH se navodi:

“Dakle, ekipe KK”Igokea”, KK “Borac” i OKK “Spars” iz neopravdanih razloga nisu nastupile u dvije planirane utakmice Final Four turnira u Širokom Brijegu, i to dana 05.06.2021. godine u polufinalnim utakmicama, te dana 06.06.2021. godine u finalnoj utakmici odnosno utakmici za 3. mjesto.

Slijedom prednje navedenog, donesena je odluka i registrovana je utakmica HKK “Široki” – KK “Igokea” službenim rezultatom 20:0, a zbog razloga koji su ranije navedeni (neodigravanje utakmice KK “Borac” – OKK “Spars), ekipa HKK “Široki” proglašena je pobjednikom Final Foura Prvenstva BiH, dok su ekipama KK “Igokea”, KK “Borac” i OKK “Spars” izrečene novčane kazne i navedene ekipe se usključuju iz takmičenja i prebacuju u niži rang takmičenja (1. Liga KS RS i A1 Liga BiH) i u Sezoni 2021/22. nemaju pravo nastupa u Prvenstvu Bosne i Hercegovine” – navodi se u saopštenju KSBiH.

N1 BiH