Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi promjena“ šampioni okoliša za 2021. godinu

Safet Kubat

Rijeke Bosne i Hercegovine „ Budi promjena“ su na nedavno održanom takmičenju u organizaciji Centra za razvoj a pod pokroviteljstvom Evropske unije odnijeli titulu „ Šampioni okoliša za 2021. godinu“.

„Velika nam je čast jer do same ceremonije proglašenja nismo znali ko nas je prijavio a to su mogli isključivo uraditi već priznate svjetske organizacije ili pojedinci koji su naš rad prepoznali kao dobar. U samom procesu glasanja učestvovalo je 24 hiljade glasova a mi smo pobijedili sa ubjedljivih 15 hiljada glasova i bila je čast biti u konkurenciji sa Cazinom i Nacionalnim parkom Una. Ovo je velika čast ali i obaveza da budemo još bolji i odgovorniji u svom daljem radu“, kazao je Safet Kubat, osnivač i član grupe koja već sada broji oko 36 hiljada članova i organizator je velikog broja akcija čišćenja širom naše države.

Na početku je njihov cilj bio riješiti problem i nije im bilo bitno koliko ih je u grupi no, kaže naš sagovornik, broj zainteresovanih rastao je konstantno i sada su jako ponosni. „Ne bi ova priča imala toliki uspjeh da nisu vidljive promjene svuda oko nas. Nedavno sam se vozio do Zavidovića i do tamo, na putu M17 nisam vidio nijedan papirić. Našim aktivistima to daje snagu da nastavimo dalje jer vidimo da smo na dobrom putu. Bio bih jako zadovoljan da smo mi makar malim dijelom doprinijeli toj priči da Zenica bude čišća, a ono što je sigurno jeste da vršimo ogroman monitoring“, priča naš sagovornik.

I u nastavku svog rada, najavljuju u ovoj grupi, bit će dosta odgovorniji i nastojat će širiti svoja djelovanja. „Osim redovnih akcija čišćenja već smo prepoznatljivi i po aktivnostima „ Uslikaj objavi – uslikaj prijavi“ kao i po akcijama poribljavanja koje organizujemo redovno u posljednje vrijeme“, dodao je na kraju Safet Kubat, osnivač grupe Rijeke Bosne i Hercegovine „ Budi promjena“. (B.D.)