Obilježavanje “Dan šehida” Grada Zenice

Današnji, 5. juni se obilježava kao “Dan šehida” Grada Zenice.

Tim povodom Medžlis islamske zajednice Zenica u saradnji sa Organizacijom porodica šehida Grada Zenice, te Gradskim odborom za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95., organizovao je prigodne programske sadržaje povodom pogibije prvog šehida Grada Zenice, rahmetli Semira Arnauta, pod nazivom “Dan šehida Grada Zenice”.
Na centralnom spomen obilježju “Kameni spavač” proučena je dova i položeno cvijeće od strane brojnih delegacija Grada, boračkih organizacije, političkih stranaka i partija,kao i drugih udruženja.

U prigodnim obraćanjima hafiza Enesa ef. Beganovića i predsjednika Udruženja „Zlatni ljiljan“, Alije Redžića, ukazano je na značaj čuvanja sjećanja na najhrabrije sinove naše zemlje, te na obaveze koje imaju najodgovorniji koji vode državu i društvo, ali i svi građani.
Priređeno je i polaganje kamena temeljca za spomen ploču za šehide babinskog sliva na lokalitetu šehidskog obilježja kod OŠ “Hamza Humo”.


Na spomen kompleksu u džematu Arnauti obavljeno je učenje odlomka iz Kur'ana,  fatihe i polaganje cvijeća, te posjeta mezaru ahmetli Semira Arnauta kao i posjeta majci Muneveri Arnaut.

Jasini-šerif  i dovu proučili su imami prije podne-namaza u svim džematima.(Š.B.)