Započela realizacije projekta „Pametni gradovi-ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”

FOTO: Zenicainfo.ba

U Velikoj Sali Grada Zenice, uz podršku GIZ-a (njemačke vladine organizacije), danas je održan uvodni smart city seminar na kojem su razmatrani počeci realizacije projekta „Pametni gradovi-ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH.“

U gradskim sredinama najčešće preovladava problem velike koncentracije ljudi koji se međusobno bore za životni prostor pa je neophodno potražiti pomoć u IT sektoru koji izrađuje programska rješenja za grad koji ima adekvatnu računarsku i komunikacionu infrastrukturu.

„Projekat Smart city podržava Grad Zenicu u implementiranju savremenih tehnoloških rješenja, jer je grad kao jedinica lokalne samouprave već ranije implementirao neka IT rješenja kako bi građanima omogućio bolji život“, navodi Aldin Jeleć, stručni saradnik za energetsku efikasnost i praćenje realizacije kapitalnih projekata.

Cilj današnjeg seminara bio je informisati rukovodstvo i predstavnike odjeljenja Gradske uprave te razvijati njihove potencijale u ovoj oblasti, koji će na osnovu tih informacija sačiniti dokument „Akcioni plan za digitalnu transformaciju grada“, a kao vodilju za implementaciju narednih projekata iz ove oblasti.

„Jedno od rješenja koje će odmah biti implementirano jeste „Pametni parking“ koji će građanima i turistima omogućiti da putem mobilne aplikacije provjere dostupnost određenog parking mjesta, da rezervišu ili plate to parking mjesto”, navodi Haris Palalija, projekt menadžer u Udruženju ‘Bit Alijansa’ za projekt “ Pametni gradovi“.

Model za pripremu Akcionog plana preuzet će se ili modifikovati prema metodologiji Programa Udruženja naroda za razvoj. Kroz ove seminare Zenica će imati priliku pratiti aktuelne trendove u svijetu, ali i trajno unaprijediti život građanima. (B. M.)