Bakir Izetbegović i Fadil Novalić u posjeti KB Zenica: Obećana značajnija podrška

FOTO: Zenicainfo.ba

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović i Federalni premijer Fadil Novalić obećali su danas tokom posjete Kantonalnoj bolnici Zenica značajniju podršku ovoj zdravstvenoj ustanovi koja je u prethodnom periodu bila poprilično zanemarena od federalne vlasti.

Iz Zeničko-dobojskog kantona uveliko su negodovali prema federalnoj Vladi kada je riječ o odnosu prema ovom kantonu. Status Kantonalne bolnice Zenica, nedostatak PCR testova, vakcina protiv koronavirusa, samo je dio onoga zbog čega su jasno i glasno iskazivali nezadovoljstvo u kantonalnim institucijama. Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović je obećao podršku Federalne vlade, a zanimalo nas je u čemu će se ona ogledati.

„Ja mislim da je federalna Vlada ovih dana prebacila 3,6 miliona maraka iz kojih će da se podmire neki zaostaci u platama, konkretno u krugu ove bolnice. Prije desetak dana zaustavljena je podjela sredstava koja je trebala ići isključivo prema tri klinička centra zato da bi se bolnice poput bolnice u Zenici, Konjicu, Istočnom Mostaru uvele u finansiranje i podjelu tih dosta velikih sredstava“, kazao je Izetbegović.

Direktor Kantonalne bolnice Rasim Skomorac je kazao da ne postoje nikakve prepreke, osim da se sredstva sa federalnog nivoa opredjele na jedan drugačiji.

„Covid pandemija je pokazala da su ovakvi kapaciteti kao što je Kantonalna bolnica Zenica itekako potrebni i da nijedan klinički centar ne bi mogao zadovoljiti sve potrebe pacijenata koji su u ovom periodu imali potrebu za bolničkim tretmanom. Svi skupa moramo u budućnosti učiniti sve da ih što bolje kapacitiramo i ljudima i materijalnim sredstvima”, kazao je Skomorac.

Da li će ovo biti samo još jedno slikanje za javnost ili će stvarno Vlada Federacije na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem promijeniti odnos prema Zeničko-dobojskom kantonu vidjet ćemo u periodu koji je pred nama. (N. Glibo)