Život sa dijabetesom u vrijeme pandemije: Oboljeli od ove bolesti posebno izloženi riziku

Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica broji više od četiri hiljade članova dok je na području Zeničko-dobojskog kantona oboljelih oko 12 hiljada.

Aktuelna pandemija korona virusa itekako je ugrozila kvalitet života i ove populacije našeg stanovništva. Imam dosta pacijenata koji su oboljeli od korona virusa a već imaju dijabetes. Prema nekim mojim skromnim statističkim podacima koje vodim većina onih koji su izgubili bitku sa ovim virusom su, nažalost, dijabetičari. Stanje se sada smirilo i razumljivo je da su se ovi pacijenti malo opustili ali ih ja i dalje pozivam da budu oprezni, kazao je Zoran Berberović, ljekar i član Upravnog odobora ovog Udruženja.

Zoran Berberović

Prema nekim procjenama u Bosni i Hercegovni od dijabetesa boluje oko 370 hiljada osoba. Život dijabetičara u vrijeme pandemije otežan jer je to grupa ljudi posebno izloženih riziku kao hroničnih bolesnika. Iako se njihov status godinama, zahvaljujući zalaganju udruženja koja rade i egzistiraju na području cijele BiH, poboljšavao, ipak bi mogao biti puno bolji. U Zakonu i to na području cijele BiH postoji jedna diskriminirajuća odluka koja kaže da TIP 1 dijabetesa može ostavriti svoja zakonska prava isključivo samo do punoljetstva, pojašnjava Haris Delić, predsjednik Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica.

To je diskriminirajuća odluka. Zašto? Zato što sam ja dijabetičar već 40 godina i imam dijabetes tipa 1. Pitam vas kao i sve one koji su donijeli ovakav zakon da li ja prestajem biti dijabetičar nakon punoljetstva? Znači, napunite 18 godina i svako pravo gubite“, objašnjava Delić.

Haris Delić

Nažalost, raste broj oboljelih dijabetičara kako u svijetu tako i kod nas. Osim boljeg statusa položaja već oboljelih, ono na čemu bi se trebalo raditi jeste prevencija koja je, prema riječima naših sagovornika, najbolji i najjeftiniji način liječenja.

Gradska uprava nedavno je objavila javni poziv o dodjeli novčane pomoći za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi a pravo na ova sredstva imaju oboljeli od dijabetesa tipa 1 do navršenih 26 godina. Prema mišljenju naših sagovornika svaki vid pomoći ovoj populaciji je dobro došao, no dugoročno rješenje vide jedino u kontinuiranom radu i ulaganju u prevenciju. (B.D.)