Problemi za porodicu Hasaković u Kineskom zidu

U Zenici je sve više napuštenih stanova kao i onih koji zbog dotrajalih i starih instalacija prave problem kako stanarima i komšijama tako i upraviteljima zgrada. Jedan takav problem bilježimo u ulici Mejdandžik na broju 7, u ulazu T6 na 12. spratu.

Nuraga Hasaković u Kineskom zidu živi otkako je sagrađena prva zgrada. Problemi su počeli od polovine aprila prokapavanjem sa stropa u kupatilu od komšija. „Na početku je to kapanje bilo manje, mislili smo da je ispalo crijevo iz mašine jer iznad nas živi starija gospođa, ali nije jer se kapanje intenziviralo. Nakon intervenisanja predsjednika kućnog savjeta, upravitelja zgrade A-Elinga, obaviještena je i komunalna inspekcija Gradske uprave jer vlasnica stana u kojem je problem ne dopušta nikome, pa ni radnicima ulazak u stan“, priča nam Nuraga.

Upravitelj Nuragine zgrade je privredno društvo A Eling. „Upoznati smo sa njegovim problemom. Izlazili smo nekoliko puta na teren, ali nažalost, nismo uspjeli ništa uraditi jer nam vlasnica stana nije dozvolila ulazak. Mi kao upravitelji zgrade obavijestili smo nadležnu inspekciju i čekamo njihov odgovor“, potvrdila je Almedina Telalović, direktorica A Elinga.

Nuraga ima 83 godine i živi sa suprugom koja je bolesna. Kaže kako se boji obrušavanja stropa ali i električnih instalacija, te se nada kako će njegov problem biti uskoro riješen.

Iz Gradske nadležne službe obavijestili su nas kako su upoznati sa konkretnim slučajem te da je upravitelj u skladu sa  zakonskim odredbama uputio ovoj Službi zahtjev za donošenje rješenja o odobrenju ulaska upravitelja u stan radi otklanjanja kvara. Ovo iz razloga što  vlasnik stana, u kojem je prema navodima upravitelja  kvar, ne dozvoljava ulazak. Navedeni zahtjev je u fazi rješavanja. Ističemo da je ovaj problem aktuelan od 2017. godine kada je takođe Služba provodila postupak da se omogući radnicima upravitelja da otklone kvar što su i uradili. Ponovo u maju 2019. godine je uslijedio isti kvar na instalacijama i Služba je na zahtjev upravitelja takođe reagovala.

Ovakvih problema je u Zenici mnogo jer je sve više napuštenih stanova. Mi smo pokušali objasniti put od problema do rješenja te se nadamo da smo u tome i uspjeli. (B.D.)