ZENICA: Studenti Pravnog fakulteta odali počast žrtvama prijedorskih polja smrti

Danas se obilježava Međunarodni dan bijelih traka, 31. maj. Ovaj dan obilježava se u znak sjećanja na 3.176 civila ubijenih u Prijedoru od 1992. do 1995. godine, među kojima je 102 ubijene djece.

Povodom Dana bijelih traka Pravni fakultet Univerziteta u Zenici organizovao je danas prigodan program sjećanja na stradanja u Prijedorskom kraju.

Priređen je mimohod studenata Pravnog fakulteta centralnim gradskim područjem u Zenici i odavanje počasti žrtvama prijedorskih polja smrti na centralnom spomen obilježju Kameni spavač, gdje je položeno cvijeće.

“Mislili smo da je zlo pobijeđeno 9. maja 1945. godine, ali je ono, u istom mjesecu 1992. godine obnovljeno. U ovom drugom, stradali su Bošnjaci i Hrvati Prijedora, koji su morali na svoje kuće istaknuti bijele čaršafe a oko svojih ruku bijele trake”, ukazao je profesor zeničkog Pravnog fakulteta dr. Ajdin Huseinspahić.

“Ovo nikada ne smijemo zaboraviti samo iz jednog razloga, da se nikada i nikome ne ponovi”, poručio je profesor Huseinspahić.

Istu poruku uputila je i asistentica Pravnog fakulteta, Ajša Luković, istaknuvši „da je svima nama obaveza sjećati se svake žrtve u BiH“.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, dok je 31.000 ljudi bila zatvorena u logorima u okolini Prijedora.

Istraživačko dokumentacioni centar iz Sarajeva navodi da je od 1991. do 1995. u direktnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od toga 4.093 Bošnjaka, 898 Srba, te 182 Hrvata.

Za zločine počinjene na području Prijedora do sada je doneseno više od 50 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.(Š.B.)