Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini: Podrška pacijentima prije povratka u zajednicu

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini Faza III, koji implementira Asocijacija XY zajedno sa Federalnim mnistarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Vlade Švicarske, nastavlja pružati podršku vlastima BiH u provedbi reforme mentalnog zdravlja, a u skladu s politikama i strategijama o mentalnom zdravlju.

U okviru projekta planirana je realizacija aktivnosti sa ciljem obezbjeđivanja uslova da zdravstvene institucije i pružaoci usluga osiguravaju kvalitet i kontinuitet zaštite mentalnog zdravlja na održiv način. Izrađen je i probno primjenjen Model zajedničkog planiranja otpusta iz bolnica korisnika usluga mentalnog zdravlja u Federaciji BiH. „Cilj je da se pacijenti koji izlaze sa bolničkog liječenja ne puštaju u zajednicu dok se predhodno ne uvežu sa lokalnim Centrima za mentalno zdravlje koji bi dali punu podršku njihovim životima i oporavku. Sistem podrazumijeva da se svi uključimo u oporavak pacijenta jer mi na taj način smanjujemo proces rehospitalizacije što se u proteklom periodu pokazalo kao izuzetno uspješno“, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u FBiH.

„Bosna i Hercegovina ovim modelom pokazala je da je lider u ovom dijelu Evrope, a Zenicu smo uključili kao jedan od centara izvrsnosti koji su kroz ovaj probni model pokazali izuzetnu funkcionalnost i profesionalizam te će ovakvi projekti uvijek imati podršku“, poručio je Adnan Jupić, kantonalni ministar zdravstva iskazavši punu podršku dosadašnjim rezultatima te budućem radu. Kako bi se osigurala održivost primjene Modela današnji sastanak je samo jedan u nizu koji će biti organizovani sa predstavnicima tri nivoa sistema zaštite mentalnog zdravlja i socijalne zaštite, s ciljem predstavljanja dosadašnjih rezultata i uspostavljanje okvira za primjenu Modela zajedničkog planiranja otpusta iz bolnica korisnika usluga mentalnog zdravlja u Federaciji Bosne i Hercegovine.(B.D.)