Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Zenici

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u Muzeju grada Zenice održava se dvodnevna prezentacija regionalnog projekta „Drevni Iliri-zajednička baština“.

Pokrovitelj projekta je Western Balkan fund a učesnici u projektu Akademija društvenih nauka iz Bijelog Polja u Crnoj Gori, kao nosilac, Opštinska biblioteka „Slovo“ iz Lapova u Srbiji i Muzej grada Zenice. Rezultat projekta su brojne radionice te knjige kratkih priča, autorske knjige i knjiga stripa čiji su autori učenici iz ova tri grada. Po riječima Dragića Rebrenovića iz Bijelog Polja, koordinatora Festivala fantastične književnosti „Refesticon“, dobili smo gotove proizvode i povezali stvaraoce iz tri zemlje. I ne samo to. “Veoma je značajno što smo ponovo uspjeli da aktiviramo jednu temu koja je nepravedno zapostavljenja, kako u istoriji tako i istraživanjima, a to je civilizacija koja je spajala nas i ove prostore Balkana a to su drevni Iliri“. Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, napominje da će promovisane biti i neke autorske knjige, pored ostalih i Danijele Vujičević i Amre Zornić.

“Predstavićemo ih u subotu na srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk. Tu pripremamo i set zabavnih programa, kako to već praktikujemo 14 godina sa viteškim igrama i takmičenjem u streljaštvu. Bavićemo se i antičkom i srednjovjekovnom kuhinjom. Ne samo da se pripremi, da se o njoj priča nego da je i pojedemo“, kaže Jašarević. Večeras će u Muzeju grada Zenice biti promovisana knjiga stripa „Stope u vremenu“ čiji su autori učenici iz ova tri grada te sabrana djela Rista Ratkovića. Centralni program, uz važeće epidemiološke mjere, biće održan sutra na tvrđavi Vranduk uz brojne književne promocije te zabavne aktivnosti.(D.T.)