Bliži se sezona godišnjih odmora: Gdje i kako bh. državljani mogu putovati?

Državljanima Bosne i Hercegovine za većinu država još je potreban negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji. Dok se bliži sezona godišnjih odbora, BHRT je provjerio gdje sve građani BiH mogu putovati i šta očekuju turističke agencije od nove sezone.

Ljetovanje i ljepše vrijeme su pred nama. Upitali smo građane planiraju li ovo ljeto putovati van granica Bosne i Hercegovine.

“Ne znam još, vidjet ću, nisam siguran kakva će biti situacija, ne znam stvarno, ali u svakom slučaju planiram. Planiram, ako me ova vakcina ne dokrajči. S obzirom da sam vakcinisan, planiram da idem da obilazim prijatelje i da slavim njihove rođendane”, samo su neki od odgovora.

Prema podacima turističkih agencija i dalje su za ljetovanje najtraženije Turska te Hrvatska koja ima izuzetke od PCR testa. Za sada naši državljani mogu bez PCR testa u Albaniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju te Sjedinjene Američke Države. Sa PCR testom dostupni su Egipat, Irska, Jordan i Turska.

“Ono što se najviše traži je, standardno, Turska. Ono što mi preferiramo, to je Egejska obala, malo novije tržište na turskoj rivijeri, i zaista, obzirom da imamo direktne letove i za Antaliju, ljudi su stvarno požurili da na vrijeme rezervišu… Kako se mjere popuštaju, tako se otvaraju nove destinacije. Mi smo upravo završili jednu atraktivnu rutu u Kirgistan”, ističe Adnan Kaljanac, direktor turističke agencije.

S obzirom na to da se uvjeti za ulazak u države svijeta mijenjaju iz sedmice u sedmicu, shodno epidemiološkoj situaciji u toj zemlji, ali i u Bosni i Hercegovini. Preporuka za naše državljane ukoliko ćete putovati izvan granica Bosne i Hercegovine, jeste da odete na stranicu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na desnoj strani se nalazi link gdje možete pronaći sve informacije poput neophodnih testova, izolacije i popratne dokumentacije za zemlje u koje želite putovati. Ukoliko i dalje ne budete sigurni kako preći granicu, na istoj stranici nalazi se telefonski broj te e-mail adresa koji su dostupni za sve građane Bosne i Hercegovine.

 

akta.ba