Jupić: Poziv vjernicima da poštuju epidemiološke mjere

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić pozvao je vjernike da Bajram obilježe dostojanstveno u krugu porodica, ali da poštuju epidemiološke mjere i izbjegavaju okupljanje velikog broja ljudi.

“Borba protiv pandemije još nije gotova, iako imamo rasterećenu situaciju koja omogućuje da zdravstveni sektor ‘uzme zraka’ jer je dugi vremenski period preopterećen”, rekao je Jupić.

Naveo je da se epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek karakteriše kao nepovoljna, ali sa velikim trendom poboljšanja svih parametara. Do sada je u ovom kantonu potvrđeno 10.440 slučajeva koronavirusa.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, u protekla 24 sata registrovano je sedam novih slučajeva, a u bolnicama u Zenici i Tešnju hospitalizirano je ukupno 86 oboljelih, što je znatno manje nego u prethodnom periodu.

“Dobro je da su i bolnički kapaciteti prilično rasterećeni, što pokazuje da se situacija razvija u jednom boljem pravcu, ali to nikako ne smije biti razlog za opuštanje. I dalje se moramo pridržavati osnovnih epidemioloških mjera i preporuka koje su donijeli Federalni krizni štab i Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK”, rekao je Jupić.