Incko pisao ministru unutrašnjih poslova ZDK: Neprihvatljivo miješanje politike u rad policije

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) uputio je pismo ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Dariju Pekiću navodeći da je razmotrio njegov dopis kojim je informirao komesara policije Semira Šuta o prestanku radnog odnosa sa 16. junom 2021. godine, prije isteka njegovog mandata. 

“Navedene osnove za vašu namjeru da se donese rješenje za prestanak radnog odnosa komesaru policije prije isteka njegovog mandata po osnovu godina staža osiguranja su pravno manjkave i pokazuju ozbiljne pogreške, ako ne i šamar, u tumačenju primjenjivih zakonskih odredbi u ovom smislu”, naveo je Incko.

Inckovo pismo Pekiću

Inckovo pismo Pekiću

Foto: Faksimil

Uputio je Pekića na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK te Zakon o upravnom postupku FBiH.

– Stoga, ne mogu donijeti bilo kakav drugi zaključak nego da ovo predstavlja nastavak neprihvatljive prakse neprikladnog miješanja politike u profesionalan rad policije i nepoštivanje vladavine zakona. Kao što vam je poznato, ja sam se već izjasnio o manjkavostima u demokratskom funkcionisanju u mojim zajedničkim pismima sa ambasorom Sjedinjenih Američkih Država od 11. decembra 2020. i 29. marta 2021. godine.

Zahtijevam, ponovo, da poduzmete neophodne korake da uskladite vaše aktivnosti sa najboljim demokratskim praksama i vladavinom zakona te da podržite principe i standarde na koje ste se obavezali građanima polaganjem zakletve prilikom preuzimanja dužnosti – naveo je Incko u pismu ministru Pekiću.

Tekst i foto: Avaz.ba