Odlični rezultati učenika Srednje muzičke škole na takmičenju u Sremskoj Mitrovici

Učenice i učenici Srednje muzičke škole u Zenici bilježe dobre rezultate i uspjehe na međunarodnim takmičenjima.

Proteklog vikenda u konkurenciji od skoro 400 srednjoškolaca iz država jugoistoične Evrope, odlično drugo mjesto osvojile su učenice Odsjeka flauta, Dorotea Bekić i Emela Begović.

Riječ je o 5. internacionalnom Sirmium music festu koji se održava u Sremskoj Mitrovici uvijek u jakoj konkurenciji. Zato su Dorotea i Emela vrijedno vježbale sa svojim profesoricama.

„S obzirom na cijelu epidemiološku situaciju probe smo imali isključivo on-line. Radili smo veoma naporno, svaki dan posljednjih mjesec dana smo radili jednosatne probe. Ja sam prezaodvoljna njihovim rezultatim i jako ponosna“, riječi su profesorice Odsjeka flauta SMŠ Zenica Džensene Muratović, koja je zajedno sa korepetitorkom, profesoricom Maidom Ibrahimagić, pripremala učenice za ovo takmičenje.

Da su imali nastavu, odnosno probe uživo vjerovatno bi i rezultat bio još bolji, dodaje Muratović i ističe: „Na ovim takmičenjima ocjenjuje se sposobnost i muzikalnost učenika, dinamičko nijansiranje, tehnika, koliko vladaju tonom, kao i instrumentom, te kako ce „donijeti“ djelo koje sviraju.“

Emela Beganović je svirala Bahovu sonatu, I stav, komad Suvenirska ruža i Vivaldijev koncert.

„Konkurencija je zaista bila jaka. Meni je ovo drugo takmičenje, s tim da je prvo bilo u BiH. Učenici iz naše države su se takmičili protiv učenika iz Srbije i Hrvatske, a mi smo jako zahvalne našim profesoricama Dženseni i Maidi na trudu oko priprema za takmičenje“, ističe Beganović.

Više od 380 učesnika je bilo ove godine na takmičenju u Srbiji i nagrada, odnosno drugo mjesto vrlo je važna objema učenicama.

„Važna mi je ova nagrada, prije svega što mi je to bilo prvi put da učestvujem u internacionalnom takmičenju i značiće mi kod upisa na Akademiju. Ja sam u početku željela da sviram violinu, ali sam flautu zavoljela iznenada i vrlo jako“, priča nam Dorotea Bekić, koja je drugo mjesto na 5. internacionalnom Sirmium music festu održanom u Sremskoj Mitrovici proteklog vikenda osvojila svirajući Bahovu sonatu I i II stav i G-dur koncert.

Dorotea i Emela su osvojile drugo mjesto u svojoj kategoriji i na instrumentu flauta. Uspjehe srednjojškolaca zeničke muzičke škole na međunarodnim takmičenjima bilježimo već godinama. U ovom  mjesecu su ostvarili odlične rezultate i na takmičenju u solo pjevanju u Zagrebu. (A.H.)