Tradicionalno obilježavanje Dana Kudsa u znak podrške palestinskom narodu

U povodu Dana Kudsa u Zenici je Islamsko vrhovno vijeće Iraka za zemlje Balkana organizovalo iftarsko druženje uz prigodan program, kao podršku palestinskom narodu.

“Ovo je osma godina obilježavanja ovog dana u Zenici, a ovogodišnja parola jeste Kuds je bliži, jer se budi svijest o Kudsu kod muslimanskog ummeta“, ističe Ali Al-Baldawi, predstavnik Islamskog vrhovnog vijeća Iraka za zemlje Balkana.

Ovaj dan obilježava se u čitavom svijetu jer je već 73 godine od okupacije palestinskog naroda od strane Izraela. Posljednji petak u mjesecu Ramazanu uzet je za obilježavanje Dana Kudsa.

„Povod ovom iftaru jeste sjećanje na Kuds, na posebnost tog naroda i mjesta, jer Ramazan sam po sebi okuplja ljude a mi smo obavezni da jedni druge podsjećamo na dobro, jer je odgovornost muslimana ali i čitavog ljudskoga roda da ustane protiv terora“, kazao je imam Ismet ef. Bašić.

Na manifestaciji je bio prisutan i šejh Akbar Eydi, direktor fondacije „Mulla Sadra“ u Bosni i Hercegovini. Program povodom Dana Kudsa je otvoren učenjem Kur'ana i održan uz sve propisane epidemiološke mjere, pa je zbog pandemije skraćen, tako da je i broj zvanica u manjem broju.(B.M.)