Nelegalno izgrađena zgrada na Crkvičkom brdu bit će srušena, najavljen pojačan rad gradske inspekcije

U Gradskoj upravi Zenica formirana je prije dva mjeseca nova Služba – Služba za inspekcijske poslove koja je u prethodnom periodu djelovala kao Odsjek u okviru Službe za komunalne poslove i ekologiju.

U nadležnosti gradskih inspekcija je i izdavanje rješenja o izolaciji, koja u aprilu nije imao ko izdavati, jer su obje sanitarne inspektorice u izolaciji. O glavnom razlogu odvajanja inspekcija kao posebne službe pitali smo u Gradskoj upravi.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića to je bio najslabiji Odsjek u Gradskoj upravi.

„Zato sam ja odlučio smjestiti ih u svoj kabinet da su direktno pod mojom ingerencijom i upozoravam građane da će vrlo brzo i vrlo efektno početi raditi. Puno je nelegalne gradnje, evo neki dan smo otkrili da se cijela zgrada pravi iza zgrade Trening centra na Crkvičkom brdu. Vjerovatno se gradi šest, sedam mjeseci i da niko od mojih inspekcija to nije znao. Većinom su to ljudi pred penziju, primili smo mlade ljude i ta će zgrada biti prva zgrada koju će, evo javno kažem, srušiti u ovom gradu“, riječi su Kasumovića.

Dakle novoformirana Služba za inspekcijske poslove Grada Zenica pojačana je novim mladim kadrovima, i oni su prošle sedmice počeli sa radom. Agencija za državnu službu odabrala je na konkursu nove tržišne, građevinske, saobraćajne inspektore, dodaje Kasumović. U gradskim inspekcijama su zaposlene ukupno dvije sanitarne inspektorice koje su podnijele veliko breme posla oko izdavanja brojnih rješenja o izolaciji i prethodnih mjeseci bukvalno bile zatrpane poslom. I to bi se moglo uskoro promijeniti.

„Ta obaveza izdavanja rješenja Covid pacijentima je bez ikakvog razloga dodijeljena Gradu. Zdravstvo je u nadležnosti Kantona i to je trebao Zeničko-dobojski kanton raditi. Ja sam ih obavijestio prije nekoliko dana, kao i Krizni štab da ovaj grad ima dvije sanitarne inspektorice – jedna je bolesna od Covid-a, a druga je u izolaciji i mi od 1. aprila ta rješenja ne možemo izdavati. Zato sam od Kantona tražio da preuzmu odgovornost oko izdavanja rješenja o izolaciji“, dodaje gradonačelnik.

Tako je ranija dinamika izdavanja rješenja o izolaciji, koja je često podrazumijevala da to rješenje građanin dobije nakon što je već završio sa izolacijom, sada, odnosno u proteklom mjesecu umnogome pogoršana. Izolacija u kojoj su se našle obje sanitarne inspektorice je razlog da mnogi sugrađani još nisu dobili rješenje za svoju izolaciju. (A.H.)