dr Durmišević-Serdarević: Opće zdravstveno stanje djece zadovoljavajuće

Nakon kratkog prekida na početku pandemije u Službi za predškolski odgoj Doma zdravlja u Zenici od juna prošle godine nastavili su sa redovnom vakcinacijom i obavljanjem sistematskih pregleda.

Ono što je novina jeste da se svaki pregled kao i vakcinacija obavljaju uz prethodno naručivanje kako bi se izbjegle gužve zbog epidemioloških razloga. „Što se tiče zdravstvenog stanja djece moram priznati da nije nešto zabrinjavajuće u smislu općeg zdravstvenog stanja. Već godinama imamo djecu sa izraženim ortopedskim problemima tipa ravnih stopala, krive kičme kao i lošeg držanja, a javljaju nam se i djeca koja imaju problem sa vidom koji je i ranije detektovan pa nam djeca na sistematske preglede dolaze sa već urađenom korekcijom. Djeca sa hroničnim bolestima su već ranije registrovana i nismo primijetili intenzivniji porast u odnosu na ranije godine“, kazala je za Zenicainfo.ba prim. dr Jasminka Durmišević-Serdarević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske djece Doma zdravlja Zenica.

Pitali smo doktoricu da li je i koliko bilo oboljele djece od korona virusa od početka godine?  „Na području našeg kantona od početka pandemije registrovano je 50-tak djece oboljele od korona virusa. Ranije su to bila uglavnom školska djeca ali u posljednje vrijeme imamo i mlađu djecu predškolskog uzrasta, a uglavnom je riječ o porodičnim klasterima. Simptomi su najčešće blagi, nekoliko djece imalo je upalu pluća, a imali smo i jedan slučaj sa Kavasaki sindromom odnosno suspektan a ne potvrđen, sa dosta znakova ali je srećom sve dobro prošlo i djevojčica se oporavila. Kod ostalih je registrovan blaži oblik“, potvrdila je doktorica. (B.D.)